Minilening

Een minilening is een lening waarbij u een klein bedrag kunt lenen voor een relatief korte periode. Bovendien is het een vorm van lenen waarbij u snel geld op uw rekening heeft staan.

Kenmerken van een minilening

  • Snel geld op je lening.
  • Snel en volledig online af te sluiten.
  • Geen BKR toetsing
  • Lenen met een garantstelling.
  • Kleine bedragen van 100 tot 1500 euro en korte looptijden.

Rente op een minilening

De rente op een minilening is relatief hoog. Vaak wordt er geleend tegen de wettelijke maximale rente en kredietvergoeding. Op dit moment is dit ongeveer 14% en de rente op een minilening ligt in deze orde van grote.  

In vergelijking met de rente op een doorlopend krediet of een persoonlijke lening is dit behoorlijk hoog. Belangrijk is ook om te vermelden dat de rente op dit type leningen niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Je zult dus het gehele te betalen bedrag aan rente zelf moeten ophoesten. De fiscus helpt hier niet bij, zoals bij bijvoorbeeld een hypotheek.

Aanbieders van minikredieten

De overheid heeft de regelgeving aangescherpt op het gebied van minileningen. In het verleden vielen deze buiten het toezicht van de AFM omdat het om kleine bedragen ging met korte looptijden. Dt had een wildgroei van aanbieders als gevolg. Door de regelgeving aan te scherpen zijn er in de loop van de tijd aardig wat aanbieders verdwenen omdat deze niet aan de vergunningvereisten voldeden.

Voor de consument is het een goede zaak dat nu ook  minileningen zijn gereguleerd. Dit voorkomt dat je met onbetrouwbare partijen in zee gaat.

Bekende aanbieders van minileningen in Nederland zijn bijvoorbeeld Saldodipje en Ferratum.

Afsluiten van een minilening

Een minilening aanvragen is snel online te regelen. Indien u aanvraag wordt goedgekeurd heeft u bovendien binnen 24 uur geld op uw rekening staan.

Bij het aanvragen dient u een kopie van een identiteitsbewijs te verstrekken, een garantsteller en dient u bankrekening geverifieerd te worden. Dit gebeurd door het overboeken van bijvoorbeeld een bedrag van 1 cent, zodat de gegevens kunnen worden gecontroleerd.

BKR toetsing

Er wordt geen check uitgevoerd bij het BKR. Mocht u onverhoopt een negatieve BKR registratie hebben dan kunt u dus toch terecht voor een minilening. Bovendien helpt het achterwege blijven van de BKR toetsing het proces te versnellen. Doorgaans neemt een BKR check toch snel een aantal werkdagen in beslag en moet u erop wachten totdat dit voltooid is. Deze extra wachttijd heeft u bij het aanvragen van een minilening dus niet.

De hoogte van de lening

Het maximale bedrag wat er kan worden geleend met het afsluiten van een minilening is 1,500€ voor maximaal een periode van 62 dagen. Lagere bedragen kunnen natuurlijk ook geleend worden en je kan de duur van de lening ook aanpassen naar jouw wensen, zo lang het maar niet langer is dan de genoemde 52 dagen.

Garantstelling

Dit is een kenmerk wat je niet bij andere soorten leningen tegenkomt. Je dient of zelf iemand aan te dragen die garant staat voor het terugbetalen van jouw lening of de kredietverstrekker kan een garantsteller voor jou aanwijzen. In het geval dat je hier gebruik van maakt zitten er wel kosten aan verbonden. De garantsteller neemt een risico, want mocht je onverhoopt niet in staat zijn om het geleende bedrag  terug te betalen dan wordt het bedrag verhaald op de garantsteller. Het aanvragen van een garantsteller brengt dus extra kosten met zich mee, Bekijk daarom altijd goed de algemene voorwaarden en hou hier rekening mee wanneer je geld wilt lenen.

De kosten van de garantstelling zijn ook afhankelijk van de duur van de lening. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat naarmate de lening langer loopt het risico hoger wordt Een garantstelling voor bijvoorbeeld 45 dagen zal daarom meer kosten dan bijvoorbeeld een garantstelling voor 20 dagen.

Dit gaat ook op voor de hoogte van de lening. Een garantstelling voor een lening van bijvoorbeeld 800 euro zal hoger zijn dan voor een lening van 500 euro. Kun jezelf iemand aanleveren die garant staat voor jouw lening, zoals bijvoorbeeld familie of een goede vriend dan bespaar je jezelf deze kosten. Het is wel belangrijk om er zeker van te zijn dat je het bedrag ook echt op tijd terug gaat betalen. Mocht de garantsteller uiteindelijk opdraaien voor het terugbetalen van de lening dan is dat natuurlijk niet goed voor de relatie die je met die persoon hebt.

Waarvoor zijn deze leningen bedoeld?

Dit soort leningen zijn vooral bedoeld wanneer je op korte termijn geld nodig hebt, zoals bijvoorbeeld honderd euro. Bijvoorbeeld in gevallen dat het einde van de maand nog niet in zicht is en je bepaalde uitgaven hebt die je niet had verwacht. Denk bijvoorbeeld een wasmachine die stuk gaat of misschien een rekening van de tandarts of dierenarts die je moet voldoen. Of de vakantie aanbieding die je bent tegengekomen en die je snel wilt boeken maar je vakantiegeld is nog niet binnen.

Andere type leningen

Voor het lenen van grotere bedragen of voor een langere looptijd kan je ook andere mogelijkheden bekijken, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Bij deze leningen zijn de rentetarieven aanzienlijk lager. Wel is het zo dat de voorwaarden voor het afsluiten van dit soort leningen strenger zijn. Over deze soorten leningen kan je ook meer informatie terugvinden op onze website.

Zo wordt er hier wel een BKR controle uitgevoerd. Het minimum bedrag wat je met deze typen leningen kunt lenen ligt ook aanzienlijk hoger.