Achterstand lening

Indien je geld gaat lenen, dan ga je een financiële verplichting aan. Je dient in dat geval het geleende geld, zoals overeengekomen, terug te betalen. Een achterstand op een lening kan grote gevolgen hebben. 

Je zal dan een negatieve bkr registratie oplopen en daarnaast kan je ook te maken krijgen met deurwaarders, die het geleende bedrag zullen gaan terugvorderen.

Onverwachte gebeurtenissen kunnen altijd optreden

Een achterstand op een lening kan je oplopen indien je een te grote financiële verplichting aangaat. Dit kan al zo zijn op het moment dat je de lening afsluit, maar kan ook optreden gedurende de looptijd van de lening. 

Er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor je in de financiële problemen terecht komt. Het beste voorbeeld hiervan is indien je jouw baan verliest.

Ga geen maximale bedragen lenen

Uit dat oogpunt is het in onze opinie dan ook verstandig om geen geld te gaan lenen, waarbij je eigenlijk maar net aan de verplichting tot aflossing en betaling van rente kan voldoen. 

Dan hoeft er maar het minste of geringste te gebeuren en je zal direct in de problemen terechtkomen. Een goede financieel adviseur zal je op deze risico`s wijzen. Zorg dat je goed weet wat je per maand kwijt bent voor jouw lening. En daarnaast dan ook hoeveel er nog overblijft om vrij te besteden.

Zorg dat je geld achter de hand hebt

In onze opinie is het ook verstandig om in tijden dat je geld over hebt, dit opzij te zetten om aan de verplichting van de lening voldoen. Dit kan je doen door extra af te lossen, zodat de verplichting in de toekomst lager wordt. 

Je zou het bedrag dat je over hebt ook op een aparte bankrekening kunnen storten, waar je dan op terug zou kunnen vallen indien noodzakelijk.

Achterstand lening sparen

De gevolgen van een negatieve bkr registratie

Zoals al aangegeven zal een achterstand op een lening leiden tot een negatieve bkr registratie. Dit zal in de toekomst geld lenen lastig maken

Banken en kredietverstrekkers zijn erg huiverig bij het verstrekken van een lening aan iemand me teen negatieve bkr noteting. Heb je in een dergelijke situatie toch geld nodig, dan zal je zijn aangewezen op geld lenen zonder bkr toetsing. Dit is in de praktijk een minilening. Via een minilening kan je echter slechts een klein bedrag lenen. En dat ook nog eens tegen een hoge rente.

En wil je een huis gaan kopen, dan zal je merken dat een hypotheek dan ook niet al te eenvoudig zal worden verstrekt.  

Wat te doen als je niet aan de verplichtingen kan voldoen

Kom je in de situatie terecht dat je niet aan jouw verplichtingen kan voldoen? Dan dien je hier actie te ondernemen. Neem contact op met de kredietverstrekker en leg de situatie uit. 

Indien je proactief contact opneeemnt, dan is de kans groter dat zij mee zullen werken om een oplossing of regeling te vinden. 

Uiteindelijk gaat het er bij een bank of kredietverstrekker om dat zij hun geld terugkrijgen. Uit dat oogpunt zullen zij vaak mee willen werken om een oplossing te vinden. Wacht je totdat zij jou gaan benaderen, dan zullen zij in de regel minder meewerkend zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *