Auto kopen op afbetaling

Een auto kopen is best een grote investering. Al hangt het er natuurlijk wel vanaf wat voor een auto je wilt aanschaffen. Een auto kopen op afbetaling is een van de meest voorkomende producten die op afbetaling wordt gekocht.

Iets op afbetaling kopen is ook lenen

Als je iets op afbetaling koopt dan is dit eigenlijk een vorm van geld lenen. Het eigendomsrecht van hetgeen je koopt op afbetaling, gaat pas over op het moment dat je het product volledig hebt afbetaald.

Een auto kopen op afbetaling vertoont veel overeenkomsten met een persoonlijke lening. Je betaalt elke maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en eventueel rente. Vergeet niet dat je natuurlijk naast deze kosten ook nog ander kosten hebt, zoals bijvoorbeeld de kosten van een autoverzekering.

Kosten bij aankoop op afbetaling

Hier zit behoorlijk wat verschil in. Er wordt redelijk veel geadverteerd met lage rentekosten voor een aankoop op afbetaling. Wel is het zo dat hier een termijn aan wordt verbonden. Bijvoorbeeld de eerste 12 maanden geen rente. Dit heeft invloed op hoeveel euro per maand je dient te betalen.

Loopt jouw betaling langer dan deze rentevrije periode, check dan goed wat naderhand het rentepercentage is dat je dient te betalen

Vergelijken van financieringen

Het is mijn inziens altijd goed om te vergelijken wat de koop op afbetaling kost en wat het zou kosten indien je een aparte lening afsluit, waarmee je de auto van jouw dromen aanschaft. In het geval dat de rente op een lening lager is, dan kan je geld besparen door apart een lening af te sluiten.

Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een persoonlijke lening. Een minilening is gezien de korte looptijd van deze lening een minder geschikte vorm van lenen voor de aanschaf van een auto. Deze lening is er primair om een klein bedrag te lenen zonder bkr controle. Indien je een lening afsluit om een auto aan te schaffen, dan dien je er wel rekening mee te houden dat een lening zonder bkr controle lastig af te sluiten is.

Sluit je ergens anders een lening af waarmee je de auto financiert, dan ben je in tegenstelling tot een aankoop op afbetaling wel direct eigenaar van de auto.

Wat de beste optie is om jouw auto te financieren is lastig aan te geven. Dit verschilt van geval tot geval. Je zal het echt in elke situatie moeten vergelijken.

BKR controle bij aankoop op afbetaling

Veelal vindt er ook een BKR controle plaats bij een koop op afbetaling. Het is echter niet altijd het geval. Of dit ook gebeurt zal afhangen van het risico wat er wordt gelopen door de verstrekker van de koop op afbetaling.

Ga je een auto kopen op afbetaling en wil je het volledige bedrag financieren, dan is er een grote kans dat er een BKR controle plaatsvindt. Dan kan een negatieve bkr registratie een probleem opleveren.

Financier je bijvoorbeeld de helft van de aanschafprijs, dan zal dit minder snel het geval zijn. Indien je een auto op afbetaling zonder bkr toetsing wilt aanschaffen dan zal je hoogstwaarschijnlijk niet het hele bedrag kunnen financieren.

In het geval van een gedeeltelijke financiering is het risico niet zo groot voor de financierder. De waarde van de auto is in dat geval hoger dan de lening. En aangezien je pas eigenaar wordt van de auto op het moment dat je deze hebt afbetaald, is het risico voor de verstrekker van de financiering niet zo heel erg groot.  Er is een onderpand aanwezig dat meer waarde heeft dan de lening.

Tweedehands auto kopen op afbetaling

Ook dit is mogelijk. Zowel merkdealers als wel handelaren bieden veelal deze mogelijkheid bij nieuwe of tweedehands auto`s.

Lenen kost geld. Indien je echter een financiering tegen nul procent rente af kan sluiten, dan gaat dit in dat uitzonderlijke geval niet op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *