Het kopen van een auto is een forse investering. Een autolening kan uitkomst bieden om de aankoop van een auto mogelijk te maken. Hiervoor kan je of een doorlopend krediet, persoonlijke lening of een financiering via een autodealer afsluiten.

Kosten van een autolening

Lenen en de kosten van de aanschaf van een auto

Een autolening zorgt ervoor dat je niet direct zelf het gehele bedrag hoef op te hoesten. Je zal daarentegen per maand aflossing en rente dienen te betalen. Een financiering van jouw auto zorgt er hier dan wel voor dat de totale kosten van de aanschaf zullen toenemen. De rente die je dient te betalen, dien je namelijk gewoon te zien als kosten van de aanschaf van de auto.

Hoeveel kost een auto nu per maand?

De maandelijkse kosten die een auto met zich meebrengt worden nogal eens onderschat. Dit omdat je periodiek verschillende bedragen dient te betalen, waarbij er geen totaalsom van deze verschillende kosten wordt berekend. Geld lenen voor een auto zal er voor zorgen dat deze maandelijkse kosten hoger uitvallen.

Je zal tegen de volgende kosten van een auto aanlopen:

  • Afschrijving
  • Verzekering
  • Wegenbelasting
  • Onderhoud
  • Brandstof
  • Eventuele rente van de afgesloten autolening
Kosten van een auto

Vooral de afschrijving wordt nogal eens over het hoofd gezien. Stel dat je een auto aanschaft voor een bedrag van 10,000€ en deze auto over 5 jaar nog slechts 5,000€ waard is. Dan is het verschil van 5,000€ de afschrijving. Per maand is dit dan 83,33€, wat de maandelijkse afschrijvingskosten zijn.

De kosten van onderhoud zijn lastig in te schatten. Het aantal jaarlijkse kilometers speelt hier een grote rol. Als je echter nieuwe banden of nieuwe remschijven nodig hebt, dan zullen deze kosten snel oplopen. Des te meer kilometers je maakt, des te vaker je tegen dergelijke kosten zult aanlopen.

Het NIBUD gaat uit van kosten van 350€ per maand, voor een auto in een compacte klasse op basis van 10,000 kilometer per jaar. Hierbij is er geen rekening gehouden met eventueel te betalen rente. 

Kan iedereen een lening voor een auto aanvragen?

Het hangt van de persoonlijke situatie af, of je in aanmerking komt voor een autolening. En zo ja, hoeveel geld je kunt lenen. Voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een nieuwe auto, is het verstandig eerst eens een offerte aan te vragen. 

Op die manier weet je precies waar je aan toe bent. Je komt op die manier snel te weten welke categorie auto tot de mogelijkheden behoort. 

Komt uit de offerte aanvraag naar voren dat je een fors bedrag kunt lenen, dan zou je bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een nieuwe auto. Valt het bedrag dat je kunt lenen tegen, dan zal je waarschijnlijk de zoektocht dienen te verleggen naar een tweedehands auto.

Welke leningen zijn geschikt voor een auto?

Er zijn verschillende leningen die allemaal geschikt zijn om te gebruiken om een auto aan te schaffen. 

Een persoonlijke lening geeft je zekerheid over hetgeen je maandelijks dient af te lossen en over de rente die je dient te balen. 

Dit is namelijk een kenmerk van een persoonlijke lening. Extra aflossen, zonder boeterente, is daarentegen slecht beperkt mogelijk bij een persoonlijke lening.

Een doorlopende krediet biedt meer flexibiliteit. Je dient wel te voldoen aan een minimale aflossing, maar staat het je altijd vrij om meer af te lossen. Ook het rentepercentage staat niet vast. Een doorlopende krediet wordt namelijk verstrekt op basis van een variabele rente. 

Geschikte leningen

Het kan dus zo zijn dat naarmate de looptijd verstrijkt je meer of minder rente gaat betalen.

Rechtstreeks een lening afsluiten bij de autoverkoper

Veel autodealers hebben ook een eigen financieringsmaatschappij. Zo is PSA finance de financieringsmaatschappij van Peugeot. Zij verstrekken leningen die enkel en alleen worden verstrekt voor het aanschaffen van een Peugeot. In de praktijk komt het regelmatig voor dat dergelijke financieringsmaatschappijen leningen verstrekken tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo komt het voor dat je de eerste 12 maanden geen rente voor de financiering van je auto hoeft te betalen.

De lening die zij verstrekken lijkt echter meer op een koop op afbetaling dan een persoonlijke lening of persoonlijke lening. De auto die je via een financiering van bijvoorbeeld PSA finance aanschaft, wordt namelijk pas geheel van jou, nadat je aan alle verplichtingen jegens PSA finance hebt voldaan.

De rol van de BKR toetsing

Bij het afsluiten van een autolening zal er een BKR-toetsing worden uitgevoerd. Dit is wettelijk verplicht. Hoe een BKR toetsing is zijn werk gaat kan je elder op onze website teruglezen. 

Indien de uitkomst van een BKR-toetsing negatief uitvalt, dan zullen de mogelijkheden om een lening af te sluiten drastisch afnemen. Of en hoeveel je dan nog kan lenen is verschillend per situatie.