Bank kopen op afbetaling

Heel veel zaken kun je tegenwoordig kopen op basis van afbetaling. Ook een bank kopen op afbetaling is inmiddels ingeburgerd. Maar is dat wel slim om te doen?

Wie verstrekt het krediet?

Zover wij het zijn tegengekomen, wordt er door een meubelzaak altijd samengewerkt met een kredietmaatschappij. Een bank kopen op afbetaling houdt dan ook in dat je een contract met een derde partij aangaat.

Dit is direct iets om goed op te letten. Zo kwamen we bij Purewonen tegen, dat zij met Spraypay samenwerken. Indien je dan verder gaat kijken, dan kom je tegen dat er een rente van 10% in rekening wordt gebracht. 

Dat is toch best een forse rente te noemen en vergelijkbaar met een rente die je dient te betalen bij het afsluiten van een minilening.

Het verschil tussen een auto en bank op afbetaling

Een auto kopen op afbetaling, of betalen in termijnen, wat iets vriendelijker klinkt, komt bij het kopen van een auto vrij regelmatig voor. Het grote verschil met het kopen van een auto op afbetaling is dat dit vaak wordt gefinancierd door een gelieerde financieringsmaatschappij. 

Zo bestaat er bijvoorbeeld PSA finance. Dit is de financieringsmaatschappij van Peugeot. Deze maatschappij behoort tot dezelfde groep als de Peugeot dealer.

Hierdoor maakt het voor de Peugeot groep eigenlijk niet zoveel uit wie het geld verdient. Of zij nu hun geld verdienen via een financiering, of door de verkoop van een auto.

Bij meubelzaken is dit niet het geval. Een derde partij, zoals Spraypau of Santander, zal geld willen en moeten verdienen. Daardoor zijn de voorwaarden bij het kopen van een bank op afbetaling doorgaans ongunstiger dan bij het kopen van een auto op afbetaling.

Zelf een lening zoeken en afsluiten

Als we teruggaan naar het voorbeeld van Purewonen, dan zal je zien dat het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening je een lagere rente zal opleveren. 

Een doorlopend krediet kan je al tegen een rente vanaf 4,5% afsluiten. Het kost je echter wel wat extra tijd. 

Sluit je een financiering af bij de meubelzaak, dan zullen zij je direct helpen met het indienen van een aanvraag. Ga je zelf op zoek naar een lening, dan dien je eerst zelf te vergelijken en ook zelf de aanvraag in te vullen en in te dienen. 

Daarentegen zal je dan wel via een lening met een lagere rente elke maand geld besparen op de rente die je dient te betalen.

Bank kopen op afbetaling of lenen

BKR toetsing

Zowel bij het kopen van een bank op afbetaling, of bij het afsluiten van een consumptief krediet zal er sprake zijn van een bkr toetsing. Geld lenen zonder bkr toetsing is slechts beperkt tot een bedrag van 250€.

Een bank op afbetaling maakt de bank duurder

Indien je een financiering afsluit, waarbij je 10% rente dient te betalen, dan wordt de nieuwe bank een behoorlijk stukje duurder. Stel dat je een financiering voor 36 maanden afsluit, waarbij je elke maand hetzelfde bedrag dient te betalen. 

Indien je op deze manier een bank aanschaft voor een prijs van 2,000€, dan zal je in totaal 310,60€ aan rente dienen te betalen. Een bank in termijnen betalen maakt de bank 15,5% duurder dan dat je deze direct in een keer contant afrekent. 

Gespreid betalen is aanlokkelijk, maar in veel gevallen maakt het de aankoop wel fors duurder.

Des te langer de financiering des te duurder de bank

Kies je ervoor om de bank niet in 36 termijnen te betalen, maar bijvoorbeeld binnen 60 maanden te betalen, dan zal de rente die je dient te betalen alleen maar toenemen. In een dergelijk geval zal de bank dan alleen nog maar duurder worden.

Tijdelijke aanpassing van de rente

Vergeet ook niet dat de rente van 10% die in rekening wordt gebracht een tijdelijke maatregel is als gevolg van de corona crisis. Voorheen was deze rente namelijk 14%.

Alles wijst erop dat op het moment dat het weer is toegestaan de rente weer omhoog zal gaan naar 14%. De Mediamarkt en Otto hebben dit eigenlijk al aangegeven.

Tijdelijke aanpassing rente

Het gevaar van veel kopen op afbetaling

Bij het bovenstaande voorbeeld van de bank van 2.000€ dien je een maandbedrag van 64€ te betalen. Dit valt op zich nog wel mee. Het risico is echter, dat je door veel op afbetaling te kopen, je opeens wel grote bedragen per maand dient te betalen. 

Want stel dat je naast de bank ook een auto en een televisie op afbetaling gaat kopen. Dan kan het zomaar zo zijn dat je opeens een bedrag van wel 500€, of zelfs meer, per maand kwijt bent. En dan is het opeens wel een grote aanslag op het maandelijkse budget dat je tot je beschikking hebt.

In onze opinie is het dan ook verstandig om te sparen voor een nieuw bankstel, in plaats van een bank kopen op afbetaling. Dit zal je uiteindelijk veel geld besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *