BKR hypotheek

Je wilt een huis kopen, maar hebt helaas een negatieve BKR registratie. Is het dan mogelijk om een zogenaamde BKR hypotheek af te sluiten? En wat houdt dat in voor de rente die je dient te betalen.

De rol van het BKR

Het BKR, Bureau Krediet Registratie is een centraal krediet informatiesysteem dat toezicht houdt op het verstrekken van leningen en kredieten. Het is in eerste instantie in het leven geroepen om mensen te beschermen, zodat ze niet in de financiële problemen terechtkomen. In de tussentijd lijkt het er echter op dat het meer een instrument voor kredietverstrekkers is geworden, om hun risico`s te beperken.

Toch is het goed dat het BKR in het leven is geroepen. Het kan financiële problemen van mensen voorkomen die hierdoor ook geen BKR hypotheek hoeven aan te vragen.

Registratie van leningen

Alle leningen en kredieten van 250€ of meer staan geregistreerd. En met deze leningen  wordt rekening gehouden bij de aanvraag van een hypotheek. Het maximale bedrag wat je kunt lenen wordt lager naarmate het aantal uitstaande leningen hoger is.

Verschillende banken gebruiken hiervoor verschillende formules. Het is niet zo, dat wanneer je 10,000€ aan lening hebt uitstaan, dat je dan 10,000€ minder hypotheek kunt krijgen. De vermindering is bijna altijd hoger dan het bedrag wat je aan leningen hebt uitstaan. 

Wat is een A code?

Een zogenaamde A codering staat voor een achterstand in betalingen. Dit is over het algemeen een rode vlag voor bijna alle banken. Een hypotheek aanvraag wordt dan heel moeilijk. Banken zullen dan doorgaans weigeren een hypotheek te verstrekken. Je bezit dan wat in de volksmond een negatieve bkr registratie wordt genoemd. 

Wat te doen bij een A registratie?

In het geval van een A registratie kan je drie dingen doen.

  • Controleren of de achterstandsnotering terecht is.
  • In gesprek treden met een bank en vragen om begrip.
  • De achterstand voldoen en wachten tot de registratie wordt verwijderd.

Onterechte registratie

Het komt voor, dat wat er geregistreerd staat bij het bureau krediet registratie bkr niet correct is of niet terecht.  

Ik heb mijn eigen status nooit gecheckt. Echter, heb ik een jaar geleden het geval gehad dat mijn hypotheekverstrekker een fout heeft gemaakt bij de automatische incasso.

Daardoor moest ik voor desbetreffende maand zelf het bedrag overmaken.

Onterechte BKR registratie

Dit gebeurde natuurlijk precies op het moment dat ik tijdelijk in het buitenland verbleef. Ik heb dus de correspondentie nooit gezien.Op het moment dat ik weer thuis kwam, lag er al een dreigende brief op de mat, waarin ook het BKR werd aangehaald. Ik denk dat ik nog wel op tijd was met betalen, maar indien niet, dan zou ik dus een BKR registratie kunnen hebben opgelopen. Maar in dit geval volledig onterecht. 

In dit soort geval kan je dus proberen de BKR registratie ongedaan te maken.

In gesprek treden met een bank

Je kunt indien de omstandigheden zijn veranderd, proberen de bank er toch van te overtuigen dat de situatie inmiddels compleet anders is. Bijvoorbeeld, je was je baan kwijtgeraakt maar hebt inmiddels weer een vaste baan, waardoor de problemen zijn opgelost. 

Dit is niet eenvoudig, maar het proberen waard.

Wachten totdat de registratie is verdwenen

Een BKR codering blijft geldig voor vijf jaar. Heb je bijvoorbeeld 3 jaar geleden een A registratie oplopen, dan is het misschien verstandig om de resterende 2 jaar uit te zitten. 

Vergeet niet, dat indien je toch een hypotheek krijgt met een A status, je de niet de beste condities zult krijgen. 

BKR hypotheek geduld

En aan hypotheek zit je in het algemeen lang vast.  Om daardoor te wachten totdat de status is verwijderd uit het register, kan voordelig zijn. Je zal dan goedkoper geld kunnen lenen.Een hypotheek afsluiten of om überhaupt een hypotheek te krijgen wordt dan veel gemakkelijker.

Leningen aflossen voordat je een hypotheek aanvraagt

Het beste is natuurlijk om een negatieve registratie te voorkomen, zodat je niks van doen hebt met een BKR hypotheek. Überhaupt is het verstandig het aantal leningen dat uitstaat zo laag mogelijk te houden.

Wanneer je plannen hebt om een huis te kopen is het daarom verstandig om als eerste te kijken naar jouw financiële situatie. Deze kan dusdanig zijn dat het essentieel is deze eerst op orde te brengen, alvorens over te gaan tot het kopen van een huis, al dan niet met een BKR hypotheek.

Op deze manier krijg je geen problemen met het afsluiten van een hypotheek en kom je in aanmerking voor  de beste condities. 

Begin eens met het opvragen wat er over jou staat geregistreerd bij het bureau krediet registratie en ga daarmee aan de slag. Los bijvoorbeeld doorlopende kredieten en andere leningen eerst af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *