BKR - Wat doet deze stichting?

De BKR is ontstaan omdat er behoefte was om kredieten en leningen in kaart te brengen. In eerste instantie om consumenten te beschermen zodat zij niet in de financiële problemen terecht komen.

Het BKR registreert leningen

Elke kredietverstrekker is verplicht een lening te laten registreren bij het BKR. Hierdoor bestaat er een overzicht van alle leningen en kredieten die iemand heeft uitstaan.

Het spreekt voor zich dat leningen zoals een doorlopend krediet, persoonlijke lening en een minilening hieronder vallen. Maar ook bijvoorbeeld een auto op afbetaling valt hieronder. En misschien wel het meest voorkomende, het gedeelte van het mobiele telefoonabonnement wat wordt gezien als afbetaling van de mobiele telefoon. Wanneer je een mobielabonnement met telefoon hebt, zal dit altijd het geval zijn En vergeet niet een creditcard. De limiet op de creditcard wordt ook gezien als een krediet.

Voor een hypotheek geldt dat er alleen betalingsachterstand worden geregistreerd. En dan betalingsachterstand van meer dan drie maanden. Voorheen werd dit alleen gedaan bij een achterstand van meer dan vier maanden.

Hier is redelijk wat over te doen geweest aangezien dit een tijd lang als het ware verborgen was in het maandelijkse abonnement. Tegenwoordige dienen aanbieders duidelijk te maken wat het bedrag van de lening voor de telefoon is en wat de daadwerkelijke abonnementskosten zijn.

Wat niet wordt opgenomen zijn betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld de belastingdienst of andere instanties. Dus heeft u een achterstand bij het betalen van de mobiele telefoonrekening dan zal dit leiden tot een  registratie. Heeft u een achterstand bij het betalen van de vast internetaansluiting dat zal dit niet leiden tot een registratie.

Ook het betaalgedrag wordt vastgelegd en dan met name betaalachterstanden. Een betaalachterstand, geregistreerd door het BKR is als het ware een rode vlag voor een kredietverstrekker.

Veel informatie maar dus niet alles.

Op het gebied van leningen en kredieten is alles dus zeer transparant. Als iemand echter een wanbetaler is op andere gebieden dan blijft dit onzichtbaar. Het  register geeft dus veel informatie maar is niet helemaal compleet. Er wordt wel over gesproken om dit ook te gaan registreren.

Het BKR zorg voor lage rentestanden

De rente op leningen is in Nederland laag vergeleken bij  andere landen. Het BKR speelt hier een rol omdat dit risico verlagend werkt voor een leningverstrekker. De opslag die wordt gehanteerd voor het risico dat een leningverstrekker hanteert is hierdoor lager.

Gevolgen van betalingsachterstanden

Kredietverstrekkers zijn behoorlijk rigide wanneer er sprake is van een negatieve  registratie. De goedkeuring van een lening wordt in dit geval erg lastig. Voor veel partijen is het direct een nee. Zelfs als het niet geheel uw schuld is of dat het door tijdelijke problemen is veroorzaakt en dat in de tussentijd jouw situatie weer heel anders is. 

Als je eenmaal een negatieve registratie hebt is het ook niet al te eenvoudig om hier weer vanaf te geraken. Dit is een langdurig proces en succes is niet verzekerd. Er zijn bedrijven die dit voor jou kunnen regelen. Ik heb hier echter zelf wel eens negatieve reacties over gelezen. Zelfs zo erg dat ze mensen alleen nog maar verder in de problemen brachten.

Geregistreerd staan kan voor veel problemen zorgen in de toekomst. Daarom is het verstandig ten alle tijden een negatieve registratie te voorkomen.

Toch een lening aanvragen met negatieve BKR

Een mogelijkheid die er is om een lening aan te vragen met een negatieve registratie bij het bureau krediet registratie BKR is een minilening. Met dit soort leningen kan je geld lenen zonder dat er een bkr toetsing wordt uitgevoerd. De bedragen die u echter kunt lengen zijn niet hoger dan 1,500€ voor een maximale periode van 62 dagen.

Bovendien ligt de rente aanzienlijk hoger dan bij  andere leningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *