Boxspring op afbetaling

Een boxspring kan je kopen in allerlei verschillende prijsklassen. De prijs van een boxspring uit een duurder segment kan behoorlijk oplopen. In dat geval kan een boxspring kopen op afbetaling ervoor zorgen, dat je niet in een keer een groot bedrag hoeft te investeren. 

Een goed bed is belangrijk, maar wat als je het bedrag voor de aanschaf van een nieuw bed niet tot jouw beschikking hebt?

Kosten van aanschaf en koop op afbetaling

Je dient je echter wel te realiseren dat indien je een boxspring op afbetaling gaat kopen, dat het totale bedrag wat je uiteindelijk kwijt bent voor de nieuwe boxspring, hoger zal uitvallen. De rente zorgt ervoor dat de aanschafkosten hoger uitvallen. Om een indruk te geven de onderstaande tabel:

Het voordeel daarentegen is, dat doordat je in maandelijkse termijnen kunt betalen, je niet in een keer een groot bedrag op tafel hoeft te leggen. Doordat de rente op dit moment erg laag is, kan je ook nog eens goede aanbiedingen tegenkomen. 

Soms wordt er bij betaling in termijnen zelfs helemaal geen rente in rekening gebracht. Wel gaat het dan in de meeste gevallen om een kortlopende financiering. Dan zie je bijvoorbeeld 0% rente bij betaling in 3 termijnen.

Huren of leasen

De termen huren of leasen worden wel eens door elkaar gebruikt. Eigenlijk dient er bij de term lease onderscheid te worden gemaakt tussen operational en financial lease. 

Bij operational lease zijn onderhoudskosten en dergelijke inbegrepen. Financial lease is puur een financiering. Onderhoudskosten en dergelijke dien je zelf te betalen. 

Bij een boxspring lease zal er doorgaans geen sprake zijn van onderhoudskosten, waardoor er weinig verschil bestaat, tussen huur en lease. Op dit gebied heeft huren of leasen en een boxspring in termijnen betalen geen grote voordelen. Dit is bij bijvoorbeeld het leasen van een cv ketel of een auto wel het geval. Bij dergelijke constructies koop je als het ware ook het risico af van hoge onderhoudskosten.

Je wordt geen eigenaar bij huur of lease

Huur en financial lease is in de praktijk nagenoeg gelijk.

Je dient een maandelijks bedrag te betalen en aan het einde van de looptijd gaat hetgeen je gehuurd, of geleased, hebt weer terug naar de eigenaar.

Wel is het bij lease doorgaans zo, dat er aan het begin een bedrag wordt vastgelegd waartegen je hetgeen je geleased hebt aan het einde van het contract kunt overnemen. Dit is bij huur niet het geval. Aan het einde van het contract dien je hetgeen je hebt gehuurd terug te geven.

Boxspring op afbetaling eigendom

Kopen op afbetaling

Het verschil met kopen op afbetaling en huren is dat bij kopen op afbetaling aan het einde van de looptijd het product van jou is. Dus bij het aanschaffen van een boxspring op afbetaling is na betaling van de laatste termijn de boxspring van jou. 

Totdat je de laatste termijn hebt betaald, is de boxspring eigenlijk nog eigendom van de beddenzaak. Dit is als het ware een onderpand voor de verstrekte lening.

De looptijd van de koop op afbetaling van een boxspring

De looptijd van het kopen van een boxspring op afbetaling verschilt. Vaak wordt er standaard met een periode van 36 maanden gewerkt. Maar dit kan bijvoorbeeld ook 60 maanden of 24 maanden zijn. Je kan voor jezelf bepalen wat voor jou het beste uitkomt.

De maandbedragen zijn praktisch altijd gelijk. Je betaalt dan in de eerste maanden een hoger bedrag aan rente dan aan afbetaling. Doordat je elke maand een klein bedrag aflost, wordt de rente steeds minder. 

Doordat je toch hetzelfde bedrag per maand betaald, wordt het bedrag aan aflossing steeds groter. Dit is het kenmerk van het verstrekken van een lening in de vorm van een annuïteit.

Vervroegd aflossen is doorgaans geen problemen bij het kopen van een boxspring op afbetaling.

Wie verstrekt de financiering?

Het zijn niet de beddenzaken zelf die een dergelijke financiering verstrekken. Om een financiering te verstrekken dien je in het bezit te zijn van een vergunning. Deze vergunning heeft een beddenzaak doorgaans niet. 

Daarom wordt er vaak samengewerkt met een externe partij, die de financiering op zich neemt. Zo heeft bijvoorbeeld Beter Bed een samenwerkingsovereenkomst met Santander. 

Bij auto`s zie je vaak dat grote automerken een eigen financieringsmaatschappij hebben opgezet om zelf financieringen te verstrekken. Hierdoor worden er vaak betere voorwaarden verstrekt. 

Uiteindelijk levert een verkoop van een auto het concern als geheel winst op. 

Boxspring op afbetaling financiering

Als er in een dergelijk geval geen winst wordt gemaakt op het verstrekken van een  financiering, is dat niet zo heel erg. 

Dit is natuurlijk anders indien een derde onafhankelijke partij een financiering verstrekt. Dan heb je te maken met twee onafhankelijke bedrijven, die allebei winst dienen te maken. In plaats van bestellen en betalen dien je in dat geval nog een apart contract voor de financiering af te sluiten.

Zelf op zoek gaan naar een financiering

Zeker indien er een financiering door een derde partij wordt verstrekt, dan is het verstandig om zelf te beoordelen of het mogelijk is om een externe financiering aan te vragen. Dit kan door het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het kost je dan wel wat extra tijd om dit uit te zoeken, maar het kan best veel geld besparen. 

Kom je net een klein bedrag tekort, dan zou je dit verschil eventueel kunnen overbruggen met het afsluiten van een minilening. Op die manier kan je snel een paar honderd euro lenen. Wel krijg je slechts kort de beschikking over het geld.

Zoals eerder gezegd, Beter Bed werkt samen met Santander en Santander staat er niet om bekend dat zij de goedkoopste zijn op het gebied van verstrekken van kredieten. In een dergelijke situatie is het vergelijken van leningen alvorens een aankoop op afbetaling af te sluiten in onze opinie raadzaam.

Wordt er een bkr controle uitgevoerd

Omdat het bij de aankoop op afbetaling van een boxspring bijna altijd gaat om een bedrag van meer dan 250€, zal een bkr registratie en ook een bkr controle plaatsvinden.

Bij het aanvragen van een andere lening of hypotheek kan dit gevolgen hebben. Het bedrag wat er dan verstrekt wordt kan lager uitvallen.

BKR controle

Risico`s van kopen op afbetaling

De barrière om iets te kopen kleiner minder door het kopen op afbetaling. Direct 1,000€ betalen of een maandelijkse termijn van bijvoorbeeld 30€ klinkt heel aanders. Voor 30€ per maand beschik je dan al over een nieuw bed en de daarbij behorende goede nachtrust. 

Een keer iets op afbetaling te kopen is in onze opinie geen probleem. Maar indien je veel zaken op afbetaling gaat kopen, dan kom je ineens voor hoge maandlasten te staan. Stel dat je een auto, tv en een boxspring op afbetaling aanschaft. Dan zal je elke maand honderden euro`s kwijt zijn, om aan de hieruit voortvloeiende verplichtingen te voldoen.

Vooral in Amerika is het gespreid betalen erg populair. En het is niet voor niks dat in Amerika veel mensen in de schulden zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *