Doorlopend krediet

Een van de mogelijkheden om geld te lenen is de vorm van een doorlopend krediet. De naam zegt het eigenlijk al, dit is een vorm waarbij je doorlopend de mogelijkheid hebt tot het opnemen van geld.

Kenmerken van een doorlopend krediet

Het grote voordeel van deze lening is de flexibiliteit.

  • Rente en looptijd zijn flexibel.
  • Je kunt tussentijds geld opnemen, of gebruik maken van het doorlopend krediet of 3
  • Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Stel je sluit een doorlopend krediet af van 5,000€ maar je neemt maar 1,000€ op dan betaal alleen rente over deze 1,000€. Op deze manier heb je wel direct toegang tot extra geld indien dit onverhoopt nodig mocht zijn.

Rentetarieven

De rente is een variabele rente voor de gehele looptijd. Dit is iets om rekening mee te houden. De rente die u moet betalen is afhankelijk van de rente die. De aflossing is flexibel, maar er moet uiteraard wel rente worden betaald. Afhankelijk van de rente zult u dus meer of minder moeten betalen.

De rentestanden die je op dit moment kunt vinden (november 2018), liggen zo tussen de 4,6% en 6%. Het verschil tussen de laagste rente en de hoogste rente is best aanzienlijk. De rentepercentages zijn de percentages per jaar.

De rentestanden zijn aan fluctuatie onderhevig. Dus om exact te weten wat je moet betalen kun je het beste even op de website van een aanbieder kijken.

Of je kunt een vergelijkingssite gebruiken zodat je direct overzicht hebt in de verschillende tarieven van verschillende aanbieders. Op onze website vind je geen vergelijkers. Dit om misverstanden te voorkomen aangezien wij geen kredietverstrekker of adviseur zijn. Hier kunnen we jou dus helaas niet mee helpen.

Hoogte van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt doorgaans niet afgesloten voor al te lage bedragen. Veelal wordt er minimaal 5,000€ als lening verstrekt. Heb je minder geld nodig dan is dit echter geen probleem, je kunt opnemen wat je wilt en hoeft natuurlijk niet het hele bedrag op te nemen. Wel wordt er gesteld dat er maandelijks een bepaald percentage van de lening moet worden afgelost.

Dit wordt gesteld in het percentage van het kredietbedrag en varieert normaal gesproken tussen de 1% en 2,5%. Dit geldt ook als je maar een gedeelte van het krediet hebt opgenomen. Extra aflossen mag natuurlijk altijd.

Vergelijk je de rente van een doorlopend krediet met bijvoorbeeld de rente die je op een kleine lening zoals een minilening betaalt, dan ligt deze fors lager. Voor dergelijke leningen betaal je al snel rond de 13%. Ook de rente op verschillende creditcards bij te late betaling ligt rond dat percentage.

Daarentegen ligt de rente van een persoonlijke lening nog weer iets lager. Deze lening kan je op dit moment al afsluiten voor een rente beneden de 4%,

Als je ervan uitgaat dat de maximale wettelijke rente 2% is en de maximale kredietvergoeding die mag worden gevraagd 12% is, dan mag een leningverstrekker nooit meer vragen dan 14%. Hier blijf je met dit type lening ver van verwijdert.

De looptijden van een zijn ook flexibel. Vaak wordt er  uitgegaan van een minimale looptijd van 60 maanden en de maximale looptijd 120 maanden.  

Het aanvragen van een doorlopend krediet

Ga je een doorlopend krediet aanvragen, dan wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Het bedrag wat je kunt lenen hangt onder meer van jouw inkomen af, maar bijvoorbeeld ook of je een eigen huis bezit en andere verplichtingen waaraan je moet voldoen. Bovendien wordt er een BKR controle uitgevoerd. Een negatieve BKR registratie zal het moeilijk maken om te worden goedgekeurd voor de aanvraag van een lening.

Een offerte aanvragen is relatief eenvoudig en kan online worden gedaan. Er kan altijd vrijblijvend een offerte worden aangevraagd. Misschien wil je alleen weten of je eventueel in aanmerking zou komen voor een doorlopend krediet, dan kan je dit op deze manier eenvoudig controleren.

Het aanvraagproces gaat relatief snel. Binnen 24 uur heb je meestal al een reactie op jouw aanvraag. Wel zal er worden gevraagd naar bepaalde documenten wat betreft bijvoorbeeld je inkomen. Over het algemeen kan je redelijk snel over je geld beschikken.

Geen garantstelling

Bij een lening in deze vorm wordt er niet gevraagd naar een garantstelling Dit kan je veel geld besparen indien je bent aangewezen op een garantsteller aangeleverd door de kredietverstrekker.

Of een doorlopend krediet voor jou interessant is hangt af van uw persoonlijke situatie. Hier moet u goed over nadenken. Bedenk ook bijvoorbeeld wat de toekomstplannen zijn en over welk bedrag je eventueel in de toekomst zou willen beschikken. En zoals bij elke vorm van lenen geldt, geld lenen kost geld. Dat gaat ook zeker op bij deze vorm van lenen. Sommige mensen gaan hierbij te makkelijk mee om.