doorlopend krediet

Een van de mogelijkheden om geld te lenen is in de vorm van een doorlopend krediet. 

De naam zegt het eigenlijk al, dit is een vorm waarbij je doorlopend de mogelijkheid hebt tot het opnemen van geld. Je opent als het ware een krediet voor een maximaal bedrag, maar je hoeft dit niet direct in zijn geheel op te nemen.

Kenmerken van een doorlopend krediet

Het grote voordeel van deze lening is de flexibiliteit.

  • Rente en looptijd zijn flexibel.
  • Je kunt tussentijds geld opnemen of aflossen. Afhankelijk van de situatie of je geld nodig hebt of geld over hebt om extra af te lossen.
  • Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Stel je sluit een lening af van 5,000€, maar je neemt maar 1,000€ op, dan betaal alleen rente over deze 1,000€. 

Op deze manier heb je echter wel direct toegang tot extra geld, indien dit onverhoopt nodig mocht zijn.

Op deze manier kan je dan ook flexibel geld lenen.

Tegen welk rentetarief kan je lenen?

De rente is een variabele rente. Er geldt dus geen vaste rente die  voor de gehele looptijd. vastligt. 

Dit is iets om rekening mee te houden. De rente die je dient te betalen is afhankelijk van de maandelijkse rentestand. Indien de rente sterk gaat stijgen kunnen de maandlasten dan ook fors toenemen.

De rentestanden die je op dit moment kunt vinden (april 2020), liggen zo tussen de 3,9% en 7%. Het verschil tussen de laagste rente en de hoogste rente is best aanzienlijk. De rentepercentages zijn de percentages per jaar.

De rentestanden zijn aan fluctuatie onderhevig. Dus om exact te weten wat je dient te betalen kun je het beste even op de website van een aanbieder kijken.

Vergelijken om de laagste rente te vinden

Of je kunt een vergelijkingssite gebruiken zodat je direct overzicht hebt in de verschillende tarieven van verschillende aanbieders. 

Dit zal je doorgaans helpen om eenvoudig de laagste rente te vinden.

Hoe los je een doorlopend krediet af?

De aflossing is een vast percentage van de hoofdsom. Dit is onafhankelijk van hoeveel geld je van het krediet hebt opgenomen. Er moet uiteraard ook rente worden betaald. Afhankelijk van de rente zal je dus meer of minder moeten betalen.

De aflossing, welke wordt gesteld als een percentage van het overeengekomen kredietbedrag,  varieert normaal gesproken tussen de 1% en 2,5%. 

Dit geldt ook als je maar een gedeelte van het krediet hebt opgenomen. Extra aflossen mag natuurlijk altijd.

Hoeveel geld kan je lenen?

Een doorlopend krediet wordt doorgaans niet afgesloten voor al te lage bedragen. 

Veelal wordt er minimaal 5,000€ als lening verstrekt. Indien je minder wilt lenen is dit eigenlijk geen probleem. 

Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel je daadwerkelijk van het krediet wilt opnemen. Wel wordt er gesteld dat er maandelijks een bepaald percentage van de hoofdsom van de lening moet worden afgelost. 

Het maximumbedrag wat je kan lenen kan wel oplopen tot 75,000€. Hier kom je echter alleen voor in aanmerking indien je een hoog inkomen geniet en bovendien niet al te veel andere verplichtingen hebt lopen.

Is een doorlopend krediet voordelig om geld te lenen?

Vergelijk je de rente van een doorlopend krediet met bijvoorbeeld de rente die je op een kleine lening zoals een minilening betaalt, dan ligt deze fors lager. 

Voor dergelijke leningen betaal je al snel rond de 13%. Ook de rente bij verschillende creditcards bij te late betaling ligt rond dat percentage.

Daarentegen ligt de rente van een persoonlijke lening nog weer iets lager. 

Deze lening kan je op dit moment al afsluiten voor een rente beneden de 4%,

Als je ervan uitgaat dat de maximale wettelijke rente 2% is en de maximale kredietvergoeding die mag worden gevraagd 12% is, dan mag een leningverstrekker nooit meer rente dan 14% in rekening brengen. Hier blijf je met dit type lening ver van verwijdert.

Voor hoe lang kan je geld lenen?

De looptijden van een doorlopend krediet zijn flexibel. Vaak wordt er  uitgegaan van een minimale looptijd van 60 maanden en een  maximale looptijd van 120 maanden. 

Het is in de praktijk ook mogelijk om met maatwerk te werken. Op die manier kan je korter of langer geld lenen.

De Maandelijkse verplichtingen

Na het afsluiten van een doorlopend krediet dien je maandelijks een bedrag te betalen. Dit bestaat uit rente en aflossing. 

De rente wordt berekend over het openstaande bedrag en de aflossing is een vast percentage van het overeengekomen maximale krediet.

De variabele rente is een kenmerk van een doorlopend krediet. Hierdoor kan het maandelijkse bedrag wat je dient te betalen van maand tot maand variëren. 

Hoe werkt het aanvragen van een doorlopend krediet?

Ga je een doorlopend krediet aanvragen, dan wordt er gekeken naar jouw persoonlijke en financiële  situatie. Hoeveel u kunt lenen hangt onder meer van jouw inkomen af, maar bijvoorbeeld ook of je een eigen huis bezit of dat je andere financiële verplichtingen hebt lopen waaraan je dient te voldoen. 

Lenen met BKR controle

Bij het afsluiten van een lening wordt er een BKR controle uitgevoerd. Een negatieve BKR registratie zal het moeilijk maken om te worden goedgekeurd voor de aanvraag van een lening.

Een offerte aanvragen is vrijblijvend

Een offerte aanvragen is relatief eenvoudig en kan online worden gedaan. Het aanvragen van een offerte zal daarnaast altijd vrijblijvend zijn.

Misschien wil je alleen weten of je eventueel in aanmerking zou komen voor een lening, dan kan je dit op deze manier eenvoudig controleren.

Snel antwoord op een aanvraag

Het aanvraagproces gaat relatief snel. Binnen 24 uur heb je meestal al een reactie op jouw aanvraag. Wel zal er worden gevraagd naar bepaalde documenten wat betreft bijvoorbeeld je inkomen. Over het algemeen kan je redelijk snel over je geld beschikken.

Lenen zonder garantstelling

Bij een lening in deze vorm wordt er niet gevraagd naar een garantstelling 

Of een doorlopend krediet voor jou interessant is hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hier dien je goed over nadenken. 

Denk bijvoorbeeld na over wat de toekomstplannen zijn en over welk bedrag je eventueel in de toekomst zou willen beschikken. 

En zoals bij elke vorm van lenen geldt, geld lenen kost geld. Dat gaat ook zeker op bij deze vorm van lenen. Sommige mensen gaan hier soms te lichtzinnig mee om.