Eigen bkr opvragen

Vandaag de dag is jouw eigen bkr opvragen eenvoudig. In het verleden waren hier kosten aan verbonden. Maar inmiddels zijn deze gegevens gewoon gratis online op te vragen. 

Wil je jouw gegevens opvragen? Dan dien je gebruik te maken van iDIN. Dit maakt gegevens inzien veilig. Data beveiliging is bij de bkr gegevens uiteraard essentieel, omdat het om gevoelige informatie gaat. 

De rol van de autoriteit persoonsgegevens

Dat jouw eigen bkr opvragen inmiddels eenvoudig en gratis is, is mede ingegeven door de autoriteit persoonsgegevens. 

De privacy wetgeving schrijft voor dat je altijd jouw persoonlijke gegevens kunt opvragen, welke een bedrijf of een instantie over jou heeft vastgelegd. In dat licht is het vreemd dat je voor het opvragen van jouw gegevens bij het bkr in het verleden wel diende te betalen.

Zeker gezien het gegeven dat hetgeen het bkr over jou heeft vastgelegd, grote gevolgen kan hebben. Een negatieve registratie belemmert je om een lening aan te vragen of om een hypotheek af te sluiten. 

In dat licht heeft de autoriteit persoonsgegevens dan ook geoordeeld, dat het bkr verplicht is jouw gegeven zonder kosten aan jou te verstrekken.

Zorg dat je weet waar je aan toe bent

Voordat je een lening of hypotheek gaat aanvragen, is jouw eigen bkr opvragen in onze ogen verstandig. Zeker gezien het feit dat je gratis je bkr status kunt opvragen.

Op die manier weet je zeker dat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. 

Eigen bkr opvragen

Vaak zal je wel weten hoe je ervoor staat, maar het kan altijd zo zijn dat je iets over het hoofd hebt gezien. Indien je een aantal jaren geleden een achterstand hebt opgelopen bij het terugbetalen van een lening, ben je dat inmiddels misschien al weer vergeten.

Een registratie vervalt na 5 jaar

Omdat de gegevens bij het bkr na 5 jaar vervallen, kan je door het opvragen van de gegevens ook beoordelen of het bijvoorbeeld verstandig is, om nog even te wachten met het aanvragen van een lening. 

Indien je geen negatieve registratie bezit bij het bkr, zullen de mogelijkheden om een lening af te sluiten drastisch toenemen. Een lening afsluiten zonder bkr toetsing beperkt je tot het lenen van een klein bedrag en dat tegen een hoge rente.

Zeker indien je een lening wilt afsluiten met een langere looptijd, zal het voordeel om zonder een negatieve bkr registratie te lenen, fors kunnen oplopen. Je kan dan tegen betere voorwaarden lenen, waardoor je dan gedurende langere tijd veel geld kunt besparen.

Daarnaast is geld lenen zonder bkr toetsing lastig.  Het voorkomen van een negatieve bkr registratie is in onze opinie dan ook altijd aan te bevelen.

Hoe kan je jouw gegevens bij het bkr opvragen?

DIt doe je simpelweg door naar de website van het bkr te gaan. De eerste keer dien je jezelf te registreren, om zodoende informatie te verkrijgen uit het centraal krediet informatiesysteem (CKI). Een volgende keer kan je gewoon met behulp van iDIN inloggen.

Wij vinden het een goede zaak dat de eigen bkr registratie opvragen gratis en eenvoudig is geworden. Het is belangrijke informatie waartoe je als burger zijnde gewoon eenvoudig en snel toegang tot behoort te hebben. Ook zoals in het verleden het geval was, dat je slechts 1 keer per jaar gratis de gegevens kon opvragen, was uit dat oogpunt niet wenselijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *