Geld lenen voor een begrafenis

De kosten van een begrafenis kunnen behoorlijk oplopen. Hier verkijken veel mensen zich op. Naast dat een overlijden op zichzelf al een enorm trieste gebeurtenis is, is het daarnaast in sommige gevallen ook nog noodzakelijk om geld te lenen voor een begrafenis. 

Dit in de situatie dat je niet over voldoende geld beschikt om de begrafenis te betalen en daarnaast ook niet in het bezit bent van een overlijdensrisico verzekering.

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

De kosten van een begrafenis lopen sterk uiteen. Een crematie is doorgaans goedkoper dan een traditionele begrafenis. Bij een crematie dien je uit te gaan van een minimum bedrag van 6,500€. Bij een begrafenis ligt dit bedrag rond de 8,500€ (bron: monuta). Deze bedragen kunnen al snel oplopen tot boven de 10,000€.

Dien je geld te lenen voor een begrafenis, dan dien je dus doorgaans ook een fors bedrag te lenen. Tenzij jezelf het grootste gedeelte kunt betalen en je slechts een lening dient af te sluiten, voor het resterende bedrag dat je tekort komt.

De kosten van een uitvaartverzekering

Zoals voor veel zaken geldt, kan je jezelf ook verzekeren tegen de kosten van een begrafenis. Geld lenen voor een begrafenis is dan niet langer noodzakelijk. Daarentegen dien je dan wel maandelijks premie te betalen voor de verzekering. Bij de hoogte van de premie spelen verschillende factoren een rol. Leeftijd is uiteraard van belang, maar ook of je een roker bent of niet, speelt een grote rol. 

Kosten van een begrafenis

Daarnaast kan je ook zelf het bedrag bepalen dat je wilt verzekeren. Ben je nog geen 40 jaar oud, geen roker en sluit je een verzekering af voor de maximale looptijd van 32 jaar, dan betaal je zo ongeveer 2,35€ per maand. Indien je niet komt te overlijden binnen de maximale looptijd van 32 jaar, dan heb je in totaal ongeveer 900€ aan premie betaald. Voor deze premie heb je dan een bedrag van 5,000€ verzekerd.

Waarom geldt er een maximale looptijd bij een uitvaartverzekering?

Het feit dat er wordt gewerkt met een maximale looptijd komt omdat het om een verzekering gaat. Indien je jezelf onbeperkt kan verzekeren, dan is er sprake van zekerheid dat de verzekering dient uit te keren. Helaas is het natuurlijk zo dat je ooit een keer komt te overlijden. 

Het principe van een verzekering is dat je een risico afdekt. In dat geval is er geen sprake meer van een risico, maar van een zekerheid.

Wat zijn de beschikbare leningen?

Om het geld dat je tekort komt te lenen, kan je verschillende soorten leningen afsluiten. Indien je slechts een klein bedrag tekort komt, dan kan je een minilening afsluiten. Het voordeel van deze minilening is dat je op die manier snel over het geld, dat je tekort komt, kunt beschikken. Aan de andere kant kan je slechts een beperkt bedrag lenen, dus het tekort aan geld dient beperkt te zijn.

Andere mogelijkheden zijn een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hiervoor dien je dan wel te doen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een lening. Geld lenen zonder een bkr toetsing is er in dat geval niet bij.

Dat je geld wilt lenen voor een begrafenis of crematie, is voor bank doorgaans geen reden om soepeler met de geldende voorwaarden om te gaan.

Financiële problemen voorkomen voor jouw nabestaanden

Voor jouw uitvaart is het in onze ogen zinvol om hiervoor een verzekering af te sluiten. Iemand die een uitvaartverzekering heeft afgesloten, voorkomt dat hij of zij zijn nabestaanden met de financiële gevolgen van een overlijden opzadelt. Welk bedrag je hierbij dient te verzekeren hangt dan grotendeels af van jouw wensen met betrekking tot de uitvaart. 

Mocht geld lenen voor een begrafenis niet lukken en is er geen verzekering afgesloten, dan is het aankloppen bij de sociale dienst een laatste redmiddel. Zij kunnen jou afhankelijk van de situatie eventueel tegemoet komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *