Is beleggen een goed idee

Beginnen met beleggen is in mijn opinie nog altijd een goed idee. Wel dien je dit weloverwogen te doen. Je dient alleen te gaan beleggen op een manier die bij jou past. Hierbij dien je extra aandacht te schenken aan het risico dat je wilt nemen. Verschillende beleggingsproducten hebben een verschillend risicoprofiel.

Waarin kun je beleggen?

Het aantal financiële producten waarin je kunt beleggen, wordt steeds omvangrijker. Naast aandelen, obligaties en opties zijn er ook nog een aantal hefboomproducten waarin je kunt investeren. Wanneer je wilt beleggen, dan is het belangrijk om goed te beoordelen, hoeveel risico je met jouw investeringen gaat lopen. Je dient goed voorbereid aan de slag te gaan. 

Beleggingsfondsen

Wanneer je zo min mogelijk risico wilt lopen, dan zijn beleggingsfondsen een product dat in mijn opinie geschikt is. Doordat je op deze manier automatisch risicospreiding toepast, zal er sprake zijn van minder risico. 

Wel is het dan van belang om goed te letten op het soort beleggingsfonds waarin je gaat beleggen. Des te breder het beleggingsfonds georiënteerd is, des te lager het risico. Een indexfonds is bijvoorbeeld een dergelijk fonds.

Beleggen in aandelen

Je kunt ook zelf een beleggingsportefeuille gaan samenstellen. Dan dien jezelf te beslissen welke aandelen je gaat aanschaffen.

Hierbij kan je dan uitgaan van adviezen die verschillende banken verstrekken. Je kunt dan overwegen om te kiezen voor aandelen waarvoor een koopadvies wordt afgegeven.

Daarnaast dien je te letten op een goede risicospreiding. Dit houdt in dat je aandelen koopt van bedrijven uit verschillende sectoren. Dit voorkomt, dat wanneer het slecht gaat in een bepaalde sector, dat dan direct al jouw aandelen in waarde zullen dalen.

Beleggen in aandelen

Hefboomproducten

Wanneer je bereid bent meer risico te nemen, dan kun je ook kiezen voor beleggingsproducten met een hefboom. Op dit gebied kennen we bijvoorbeeld de turbo en CFD`s.

Dit zijn hefboomproducten, waarbij je als het ware geld leent en je speculeert op een waardedaling of waardestijging. Je krijgt hierbij het onderliggende aandeel niet in handen. In plaats van met 1.000€ bijvoorbeeld 10 aandelen van 100€ te kopen, kan je met een turbo ter waarde van 1.000€, speculeren op de koersverandering van wellicht 100 aandelen, of misschien wel 500 aandelen. Hoeveel dit exact is, hangt af van de turbo die je aanschaft.

Obligaties

Wanneer je zo weinig risico wilt lopen, dan zijn er ook nog obligaties. De rendementen die je hiermee kunt behalen liggen wel lager dan bij aandelen. In principe beleg ik zelf niet in obligaties. Wanneer je op lange termijn vermogen zeker wilt stellen, dan is dit overigens wel gewoon een goede keuze. 

Natuurlijk kunnen obligaties ook minder waard worden, maar aan het einde van de looptijd krijg je wel het nominale bedrag uitgekeerd. Tenzij de partij die de obligaties heeft uitgeven, niet in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen. Hierdoor worden staatsobligaties over het algemeen als minder risicovol gezien, dan bedrijfsobligaties. Tenzij je natuurlijk een staatsobligatie van een twijfelachtig land koopt.

Is beleggen beter dan sparen?

Beleggen is niet per definitie beter dan sparen. Je zou alleen moeten gaan beleggen met geld dat je eventueel kunt missen. Er bestaat altijd het risico dat je jouw investering verliest. Daarom wordt er altijd het advies gegeven; beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Daarnaast vind ik het persoonlijk altijd verstandig, om eerst te zorgen voor een mooi saldo op een spaarrekening. Pas als je dat gerealiseerd hebt, dan wordt het tijd om te gaan beleggen. Een ding wat je echter nooit zou moeten doen, is gaan beleggen met geleend geld. Wanneer het mis gaat, dan kan dit tot grote financiële problemen gaan leiden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *