Lenen voor studeren wordt duurder

Slecht nieuws voor studerenden in Nederland: Lenen voor studeren gaat toch duurder worden, want de rente op leningen van de IB-Groep gaat omhoog. Ondanks het vele gemor in de Tweede Kamer over dit voorstel.

Met name de ChristenUnie (CU) is al tijden faliekant tegen een renteverhoging op studieleningen, maar de CU moet als coalitiepartij wel akkoord gaan. CDA-leider Sybrand Buma heeft inmiddels een handtekening gezet onder het regeerakkoord.

Roep om nieuw leenstelsel neemt toe

In de politiek is er vooral veel ongemak over het huidige leenstelsel. Volgens velen is er maar weinig terechtgekomen van de investeringen in het onderwijs die zijn beloofd. Men maakt zich grote zorgen over de studenten (vooral die van het mbo en de havo) die niet durven te lenen.

Studenten geven aan dat een lening hen ervan weerhoudt om een studie te starten. In het huidige kabinet is men verre van enthousiast over de geplande renteverhoging. Naast de CU is ook de D66 namens Ingrid van Engelshoven verre van enthousiast: “Dit is niet mijn favoriete maatregel”, aldus de minister van Onderwijs.

Lenen voor studeren
Lenen voor studeren

Rente nu 10 jaar vast

Wat betekent het nieuwe akkoord voor de studenten in de praktijk? Het betekent simpelweg dat zij meer geld gaan terugbetalen nadat de studie is afgerond.

Vanaf 1 september 2015 ontvangen studerenden geen studiebeurs meer. Zij moeten daarvoor geld lenen. Dit besloot de vorige regering bestaande uit de regeringspartijen D66, PvdA, Groenlinks en VVD.

Zoals we al schreven waren de coalitiepartijen CU en CDA altijd al faliekant tegen het nieuwe leenstelsel. Toch wisten ze de maatregel tijdens het formeren van een nieuwe regering niet ongedaan te maken. Gert-Jan Segers noemde de maatregel al een schuldenlast voor studenten die als een molensteen hangt om de nek van de jongeren.

Lenen voor studeren; Afschaffen dan maar?

Het afschaffen van het nieuwe leenstelsel lijkt voorlopig een onmogelijke zaak. Het afschaffen daarvan is gewoonweg te duur. De nationale studieschuld werd in 2017 beraamd op een slordige 11,5 miljard euro. Bij afschaffing van dit stelsel zullen de schulden van al deze studenten die hebben geleend kwijtgescholden moeten worden. Daarbij ontvangen nieuwe studenten de basisbeurs weer als gift.

Op deze manier worden studenten al jong geleerd om geld te lenen Dit terwijl er zoveel campagne wordt gemaakt voor geld lenen kost geld, zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld een minilening of een doorlopend krediet.

Bron: AD.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *