Lening met lage rente

Een lening met een lage rente bespaart je elke maand weer geld. Maar hoe weet je nu zeker dat de lening die je hebt gevonden, ook echt de lening is met de laagste rente? 

Het antwoord op deze vraag is simpel: Vergelijken. Alleen door goed te vergelijken kunt u geld lenen, waarbij je zeker weet dat de rente die je gaat betalen de laagste is.

Rente per lening

Naast dat je leningen met elkaar kunt vergelijken, is het ook van belang om te weten wat de rente is per type lening. Het type lening dat je afsluit heeft namelijk grote invloed op de hoogte van de rente. Om een indruk te geven, onderstaand overzicht.

LeningRenteTe lenen bedrag
HypotheekLaagHoog
Doorlopend kredietGemiddeldGemiddeld
Persoonlijke leningGemiddeldGemiddeld
MinileningHoogLaag
Rood staanHoogLaag - gemiddeld
CreditcardHoogLaag gemiddeld

In eerste instantie zal je misschien denken dat een creditcard of rood staan niet direct een lening is. In de financiële wereld wordt dit echter ook gezien als een lening. Daarom hebben wij deze mogelijkheden tot het lenen van geld ook opgenomen in  het overzicht.

Niet alleen de rente is van belang

In onze opinie is het verstandig om niet alleen naar de hoogte van de rente te kijken bij het afsluiten van een lening. Je zou jezelf ook dienen af te vragen welke leenvorm past, bij de reden dat je wilt lenen. Maar ook of je liever een vast bedrag per maand betaald, waarbij de rente vaststaat voor de gehele looptijd van de lening, of dat je liever meer flexibiliteit hebt. 

Bij het eerste voorbeeld past een lening in de vorm van een persoonlijke lening. De rente staat erg laag op dit moment. Dat zou een reden kunnen zijn om op dit moment te kiezen voor een vaste rente voor de gehele looptijd. 

Daarnaast weet je dan van tevoren waar je aan toe bent. Door het betalen van het maandelijkse bedrag los je aan het einde van de looptijd de lening helemaal af. Bij meer flexibiliteit past een doorlopend krediet.

Heb je slechts kortstondig een klein bedrag nodig, dan past een minilening weer beter. Dit omdat je dan zonder rompslomp en bkr toetsing snel geld kunt lenen.

Meer dan 1 website raadplegen

Er zijn best wel een aantal vergelijkingssites waar je op zoek kunt gaan naar een lening met een lage rente. Het is in onze opinie echter ook verstandig om meerdere vergelijkingssites te raadplegen.

Het is doorgaans zo dat een vergelijkingssite samenwerkt met kredietaanbieders. 

Er bestaat echter geen garantie dat daadwerkelijk alle mogelijke kredietaanbieders met elkaar worden vergeleken. Door het raadplegen van meerdere vergelijkingssites zorg je ervoor dat je alle mogelijke kredietaanbieders met elkaar hebt vergeleken.

Lening met lage rente vergelijken

Risico en de hoogte van de rente

Het is over het algemeen zo, dat des te lager het risico is bij het verstrekken van een lening, des te lager de rente zal zijn. Dit wordt in de financiële wereld het het zogeheten risk based pricing genoemd. 

Heb je bijvoorbeeld een hoog inkomen en daarnaast geen andere schulden, dan zal het risico als laag worden ingeschat. Op die manier zal je aanmerking kunnen komen voor een lening met de laagste rente. Is daarentegen jouw inkomen niet heel erg hoog en heb je ook nog andere schulden of leningen, dan zal het risico hoger worden ingeschat. Hierdoor zal de rente ook hoger uitvallen.

De rente waarmee wordt geadverteerd is vaak de laagste rente die wordt aangeboden. Bij een lening aanvraag wordt er echter pas de definitieve rente aangeboden. Of deze rente afwijkt, hangt af van de risicofactoren.

De rol van een onderpand

Naast inkomen en andere schulden speelt een eventueel onderpand ook een belangrijke rol. Dit zie je terug bij het verstrekken van een hypotheek. Hierbij geldt het huis waarop de hypotheek wordt verstrekt als onderpand. 

Indien iemand niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan kan de kredietverstrekker altijd nog terugvallen op het huis. In het ergste geval kan dan het huis worden verkocht om zodoende het geleende geld terug te ontvangen.

Looptijd en de hoogte van de rente

Bij een doorlopend krediet (DK)  en persoonlijke lening (PL) zie je vaak dat de rente lager uitvalt naarmate de lening langer loopt. Bij een looptijd van 60 maanden zal de rente lager zijn dan bij een looptijd van 12 maanden. 

Dit komt omdat de kosten die verbonden zijn aan het verstrekken van een lening dienen te worden terugverdiend. Bij het verstrekken van een lening dient de kredietverstrekker een aantal werkzaamheden te verrichten die tijd kosten en dus ook geld kosten.

Naarmate de looptijd langer wordt, worden deze kosten over een langere periode uitgesmeerd, hetgeen resulteert in een lagere rente.

Lening met een lage rente

Rente en de hoogte van de lening

Ook bij het lenen van een  hoger bedrag via een persoonlijke lening of doorlopend krediet zie je vaak dat de rente lager uitvalt. Dit is hetzelfde principe. Op deze manier kunnen de gemaakte kosten worden uitgesmeerd over een hoger bedrag, waardoor deze kosten als percentage van de verstrekte lening lager uitvallen.

Geld lenen kost geld.  In onze opinie is het echter wel zaak dat een lening niet meer geld gaat kosten dan strikt noodzakelijk. Dit heb  je zelf in de hand. Wanneer je een lening wilt afsluiten is in onze ogen goede vergelijken een must. 

Waar kan je geld lenen?

De tijden dat je alleen bij een bank terecht komt voor een lening zijn voorgoed verleden tijd. Via het internet vindt je verschillende aanbieders van leningen.  Een lening die bij de bank loopt is vaak niet de voordeligste lening. 

Veel mensen kiezen toch voor een lening bij de bank waar zij hun bankrekening hebben lopen. Op deze manier wordt het als eenvoudig ervaren om een lening af te sluiten. Echter, het online afsluiten van een lening bij een andere kredietverstrekker is ook erg eenvoudig. Vaak kost je het niet meer dan een minuut of 10 om een lening aan te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *