Lening met wajong uitkering

De mogelijkheden om een lening met een wajong uitkering aan te vragen zijn beperkt. De hoogte van de uitkering bedraagt maximaal 75% van het minimumloon. Hierdoor wordt het leenvermogen drastisch beperkt.

Hoogte van de uitkering

Het minimumloon bedraagt in 2022 een bedrag van 1,725€ per maand. Dit geldt voor iemand van 21 jaar of ouder. De Wajong uitkering bedraagt 75% van dit bedrag, hetgeen neerkomt op een bedrag van 1,295€ per maand. Wel zal je bij een dergelijk inkomen recht hebben op verschillende toeslagen, zoals zorgtoeslag, kindertoeslag en/of huurtoeslag. Hierdoor zal het netto inkomen hoger komen te liggen, dan de uitkering die je ontvangt.

De uitkering is persoonsgebonden. Indien je met iemand samenwoont of getrouwd bent, dan kan in principe een ieder hetzelfde bedrag ontvangen.

Gezien de enorm hoge huizenprijzen, zal een huis kopen niet meevallen. Het bedrag dat je aan hypotheek kunt ontvangen, zal namelijk zeer beperkt zijn.

Aanvulling op het inkomen

Het beleid is er steeds meer op gericht om iemand aan het werk te krijgen of te houden. Of het nu om een tijdelijk dienstverband of vast dienstverband gaat. Vanuit dat oogpunt kan de uitkering ook worden ingezet om een inkomen aan te vullen. Dit kan het geval zijn, wanneer je slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent.

De uitkering is speciaal in het leven geroepen voor jongeren. Normaal gesproken zou iemand aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Echter, iemand die van jongs af aan al beperkt is om te kunnen werken, zal op deze verzekering geen aanspraak kunnen maken.

Indien je een Wajong uitkering ontvangt, dan ontvang je deze in principe tot jouw AOW leeftijd. 

Aanvulling op inkomen

Dit geeft zekerheid met betrekking tot het inkomen dat je ontvangt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, dat op een zeker moment het inkomen zal wegvallen. Wel is er regelmatig sprake van veranderingen die worden doorgevoerd.

Is lenen wel verstandig?

In onze opinie is het raadzaam om voorzichtig om te gaan met een lening met een wajonguitkering. Het maandelijkse inkomen is beperkt, waarbij je eigenlijk weinig extra lasten kunt dragen. Een lening aanvragen leidt altijd tot het betalen van rente en aflossing. Met een Wajong uitkering kan je hierdoor al snel in de financiële problemen terechtkomen.

Dit zal er ook voor zorgen dat banken terughoudend zullen zijn met het verstrekken van een persoonlijke lening. Indien een lening wordt goedgekeurd, dan zal dit slechts een lening voor een beperkt bedrag zijn.

Minilening of flitskrediet

Voor een acuut tekort aan geld, is er de mogelijkheid om geld te lenen via een minilening. Daarbij wordt er bij de aanvraag van een minilening minder strikt gekeken naar het inkomen dat je geniet. Het gaat hierbij echter wel om kleine leningen. Vaak doen mensen een beroep op dit type lening, wanneer zij snel geld nodig hebben. Zo kan je al binnen 24 uur geld lenen.

Er kleeft echter ook een groot nadeel aan dit type lening. Dat zijn de kosten. Niet alleen de rente is erg hoog, er kunnen ook nog aanvullende kosten in rekening worden gebracht. Je bent namelijk verplicht om een garantstelling te overleggen. Indien dit niet lukt binnen de gestelde termijn, dan worden hier extra kosten voor in rekening gebracht. Daarbij is het ook zo dat deze kosten enorm kunnen oplopen.

in onze opinie is het dan ook raadzaam, dat voordat je een lening aanvraagt, dat je dan eerst bij jezelf ten rade gaat, en zeker stelt dat jouw persoonlijke situatie het toelaat, dat je aan de vereisten van een garantstelling kunt voldoen. Anders wordt deze lening wel erg duur. Het is vaak wel mogelijk om via een minilening geld te lenen, maar het kan wel tot hoge kosten leiden.

Geld lenen kost geld. Een lening aanvragen met een wajong uitkering kan al snel tot te grote financiële lasten leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *