Leningen

Leningen zijn er in verschillende soorten en maten. Voor elke situatie is er wel een type lening beschikbaar Hier beschrijven wij de verschillende mogelijkheden en wat de voor- en nadelen van deze leningen zijn.

Hypothecaire leningen

Dit type lening is het meest voorkomende in Nederland. Bijna alle huizenbezitter hebben wel een hypothecaire lening. Dit type lening wordt dan ook gebruikt om de aankoop van een huis te financieren. Omdat de bank met het verstrekken van een dergelijke lening veel zekerheid heeft met de waarde van het onderpand zijn de rentetarieven dan ook het laagst voor dit type lening. Onder bepaalde voorwaarden is de betaalde rente ook nog eens aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Het is inmiddels wel zo dat wetgeving rondom hypotheken steeds strikter wordt. Zo is het maximale bedrag aan hypotheek teruggeschroefd en heeft u tegenwoordig ook eigen geld nodig bij het kopen van een huis. In het verleden kon je zelfs een hypotheek afsluiten tot wel 120% van de aankoopwaarde van een huis. Na de kredietcrisis is hier actie op ondernomen.

Doorlopend krediet

Bij dit soort type lening krijg je voor een bepaalde periode de beschikking over extra geld. Dit geld hoeft niet direct in zijn geheel te worden opgenomen. Je betaalt alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. De rente is variabel bij dit type lening, je weet dus niet precies hoeveel je in de loop der tijd gaat betalen. Dat hangt af van de actuele rentestanden.

Het bedrag wat je per maand betaalt bestaat uit een stukje aflossing en de rente. De aflossing is een percentage van de hoofdsom van het doorlopend krediet en niet van het openstaande bedrag. Het doorlopend krediet geeft je wel de mogelijkheid extra af te lossen zonder boetes .

De rente ligt iets hoger dan bij een persoonlijke lening. Het is echter wel veel gunstiger dan bijvoorbeeld de rente die u betaalt bij het rood staan bij een bank of een betalingsachterstand op uw creditcard.

Persoonlijke leningen

Een persoonlijke lening typeert zich doordat het gaat om een vast bedrag voor een vaste periode. De rente wordt ook vooraf vastgesteld, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Extra aflossen is zonder boetes veelal niet mogelijk. U weet in dit geval precies wat u elke maand dient te betalen en of u daaraan kunt voldoen.

Het persoonlijk krediet wordt afgesloten voor doorgaans maximaal 10 jaar. De bedragen variëren maar beginnen meestal bij 5,000€ en kunnen oplopen tot maximaal 50,000€. De rentetarieven liggen hoger dan bij een hypotheek, maar lager dan bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet.

Peer to peer kredieten

Dit is een relatief nieuwe vorm van een krediet. Hierbij worden geldverstrekkers en leners bij elkaar gebracht zonder dat er een bank aan te pas komt. Hiermee worden de soms hoge kosten van een bank vermeden.

Degene die zijn geld uitleent kan hiermee een hogere rente ontvangen en degene die leent betaalt een lagere rente Er zijn gespecialiseerde bedrijven die werken met een AFM vergunning die degene die willen lenen en de mensen die geld willen uitlenen bij elkaar brengen.

Op dit moment komen er meer en meer aanbieders van dit soort producten. Dat is op zich een goede zaak, want des te meer concurrentie des te beter  de tarieven zullen worden. En uiteindelijk is het de consument die hier van profiteert.

Flitskrediet

Deze lening staat voor een klein bedrag voor een korte periode. U kunt tot maximaal 1,500€ lenen voor maximaal 62 dagen. Na die periode dient u de gehele lening weer terug te betalen. Dit is dan ook een krediet wat wordt gebruikt om een korte periode van een geldtekort te overbruggen. Bijvoorbeeld tot het moment dat het salaris wordt uitbetaald.  Aanbieders van dit soort producten zijn bijvoorbeeld Saldodipje en Ferratum.

Extra kosten bij het afsluiten van een lening

Bij sommige leningen worden er extra kosten in rekening gebracht. Zo is het bij een hypotheek bijna altijd zo dat er afsluitkosten in rekening worden gebracht. Bij een minilening kunnen er kosten voor garantstelling in rekening worden gebracht. Daarom is het altijd verstandig om het totale plaatje en de totale kosten te bekijken zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. De rente en voorwaarden dienen altijd goed bekeken te worden. En is het niet geheel duidelijk, gewoon navraag doen.

Hoeveel kunt u lenen?

Hoeveel u kunt lenen hangt van uw persoonlijke situatie en de soort lening af. Voor een hypotheek kunt waarschijnlijk een veel hoger bedrag lenen dan bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Dit omdat een hypotheek voor de kredietverstrekker veel minder risico betekent.  

Met een minikrediet kunt u bijvoorbeeld maar een bedrag van 1,500€ lenen en dat ook maar voor een korte looptijd.

Doorlopende kredieten en persoonlijke leningen variëren over het algemeen van bedragen beginnend bij 5,000€ tot zo ongeveer 50,000€. Er wordt echter naar de persoonlijke situatie gekeken dus er kan hiervan worden afgeweken. Dit zijn dan ook meer oplossingen op maat dan een minilening wat vast omlijnd is.

Oversluiten

Er wordt veel geadverteerd voor het oversluiten van een oude lening. Dit kan soms interessant zijn als de rentestanden sterk gedaald zijn. U bent dan echter wel afhankelijk van de voorwaarden van uw bestaande krediet. Kunt u niet boetevrij aflossen dan moet het natuurlijk wel zo zijn dat de rente die u gaat besparen hoger is dan de boete die u dient te betalen.

Op onze site kunt u terecht voor meer gedetailleerde informatie over alle soorten van kredieten. Worden niet alle vragen beantwoord, dan kunt u terecht bij de verschillende kredietverstrekkers die u vragen kunnen beantwoorden en u ook kunnen adviseren voor uw persoonlijke situatie.

Wat voor lening je ook afsluit, er geldt altijd de bekende slogan geld lenen kost geld. Hierop bestaan geen uitzonderingen.