Naast dat je bij Ferratum een minilening kan afsluiten, is er ook de Ferratum garantsteller. Op die manier kan je voldoen aan de verplichting van het verstrekken van een garantstelling bij het afsluiten van een minilening. Ook als je een minilening bij Saldodipje afsluit kan je gebruik maken van de Ferratum garantsteller.

Wat houdt een garantstelling in?

Een garantsteller is iemand die voor jouw financiële verplichting instaat. In het geval jezelf niet aan de verplichting voldoet, dan dient degene die de garantstelling heeft afgegeven deze verplichting alsnog voor jou te voldoen.

Dit is in het geval van een lening een extra zekerheid dat het uitgeleende bedrag wordt terugbetaald. Op die manier beperkt de partij die de lening heeft verstrekt zijn risico.

Waarom is er een garantstelling vereist bij een minilening?

Een minilening biedt een snel geld lenen service aan. Een gevolg hiervan is dat er geen uitgebreide controle en beoordeling van de aanvraag wordt uitgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van het uitvoeren van een BKR controle. Je kan zelfs met een negatieve BKR registratie geld lenen.

Dit is dus best risicovol voor het bedrijf dat jou de lening versterkt. Zij weten eigenlijk maar heel weinig van jou en weten bijvoorbeeld niet of jij jouw financiële huishouding wel op orde hebt. 

Om het risico toch te beperken, wordt er gewerkt met een garantstelling. In dat geval kunnen zij in ieder geval, wanneer je zelf de lening niet kunt terugbetalen, nog bij een derde persoon het bedrag terugvorderen.

Waarom de Ferratum garantsteller gebruiken?

Je hebt twee mogelijkheden om bij het afsluiten van een lening aan de vereisten van een garantstelling te voldoen. 

Zonder dat hier kosten aan zijn verbonden kan je zelf een persoonlijke garantsteller regelen. Dan is het wel zo dat deze persoon aan de voorwaarden dient te voldoen die worden gesteld door de geldverstrekker.

Niet iedereen is echter in de gelegenheid om zelf een garantsteller te regelen. Of soms willen mensen dit niet, omdat zij niet willen dat familie of vrienden er achter komen dat zij een kleine lening hebben afgesloten.

Zonder garantstelling is het echter niet mogelijk om een minilening af te sluiten. Daarom is er de mogelijkheid van de Ferratum garantsteller, om op die manier alsnog een minilening af te sluiten. Dit indien je niet zelf voor een garantsteller kunt of wilt zorgen.

Waarom is de Ferratum garantsteller in het leven geroepen?

Je zou kunnen zeggen dat dit gedaan is om het op die manier voor mensen mogelijk te maken om een minilening af te sluiten. Aan de andere kant worden er kosten in rekening gebracht, dus zij verdienen er ook gewoon geld mee. 

De kosten die in rekening worden gebracht zijn gebaseerd op het risico dat er wordt genomen, dat er aanspraak wordt gedaan op de garantstelling. In dat geval dienen zij namelijk het bedrag van de lening te voldoen.

Het bedrijf Ferratum

De Ferratum group is een grote onderneming, welke actief is in 23 landen. Inmiddels hebben zij dan ook ruim twee miljoen klanten. Het van origine Finse bedrijf is zelfs beursgenoteerd aan de beurs in Frankfurt.

Het bedrijf is bovendien sterk in ontwikkeling, Inmiddels bieden zij ook online bankrekeningen aan in verschillende landen. In Nederland is het echter nog niet mogelijk om een bankrekening te openen bij Ferratum. Dit zal in de toekomst wellicht wel het geval zijn.

De kosten die Ferratum in rekening brengt

Zoals hierboven al aangegeven is een persoonlijke garantsteller bij een kortlopende lening gratis. Voor de betaalde garantstelling zijn de kosten best wel fors te noemen. Aan de andere kant nemen zij dan wel de verplichting op zich om de lening terug te betalen, indien je zelf niet in staat bent dit te doen. 

De kosten die op dit moment in rekening worden gebracht vind je terug in onderstaand overzicht:

Bedrag van de leningDuur van de lening in dagenKosten van de Ferratum garantstelling
100€1524,39€
100€3028,78€
200€3057,55€
300€3084,33€
400€30110,10€
500€30140,88€
600€45193,38€
600€62298,64€
700€45225,14€
800€62370,19€
1000€62452,73€

Op tijd de garantsteller regelen is belangrijk

Bij het afsluiten van een kleine lening, is het van belang om de garantstelling niet te vergeten. 

Je kunt namelijk eerst de lening afsluiten en daarna de garantstelling regelen. Indien je niet in staat bent op tijd voor een persoonlijke garantstelling te zorgen, dat wordt er automatisch gebruik gemaakt van de Ferratum garantsteller. 

En in dat geval worden de bovenstaande kosten in rekening gebracht. Dit maakt de afgesloten lening dan opeens een stuk duurder.

Zijn dit niet gewoon verborgen kosten?

Dit is een discussie die al lang wordt gevoerd. Het is zo dat je niet verplicht bent van de Ferratum garantsteller gebruik te maken. Aan de andere kant zijn er wel weer relatief veel mensen die dit doen.

Omdat er relatief veel mensen gebruik maken van de betaalde garantstelling, wordt er door het AFM geredeneerd dat het dan ook gaat om verborgen kosten. 

Echter, tot op heden hebben ze dit nog niet hard kunnen maken in de rechtszaal. Persoonlijk denk ik ook niet dat dit snel gaat gebeuren, want er is keuzevrijheid en de kosten zijn niet verplicht.