Negatieve bkr registratie

Het BKR heeft een beetje een negatief imago.Mijn inziens ten onrechte. Bijna iedere Nederlander staat geregistreerd bij het BKR. Dat is op zich geen enkel probleem. Het wordt pas een probleem indien er sprake is van een negatieve BKR registratie. Je kunt namelijk alleen een klein bedrag lenen zonder BKR.

Wat doet het BKR?

Het BKR registreert elke lening van een Nederlandse kredietverstrekker. Een uitzondering hierop is een hypotheek. Deze worden niet geregistreerd door het bureau krediet registratie. In ieder geval nog niet. Er is sprake van dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

Sluit je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af, dan wordt dit opgenomen in het register van het bkr. Hierdoor is er inzicht in het totaal  aan leningen dat iemand heeft openstaan. Op die manier kan er worden voorkomen dat iemand teveel geld gaat lenen en daardoor in de financiële problemen geraakt.

Ook aankopen op afbetaling, zoals een auto of meubelen, worden opgenomen als een lening. Een erg specifieke vorm hiervan is het mobiele telefoonabonnement. Het abonnement valt uiten in een bedrag dat je betaalt om te bellen en een bedrag dat je maandelijks betaalt voor de telefoon zelf. Dit is een vorm van een koop op afbetaling en wordt daarom ook  in het BKR register opgenomen. 

Het voordeel voor kredietverstrekkers

In eerste instantie is het BKR register opgezet om burgers te beschermen tegen onverantwoorde financiële verplichtingen. Inmiddels is het ook een belangrijk instrument voor kredietverstrekkers. Door de informatie die zij kunnen verkrijgen vanuit het register kunnen zij hun risico` beperken. Het is eenvoudig om de kredietwaardigheid van iemand in te schatten op basis van de informatie vanuit het BKR register.

Het voordeel voor burgers is dat hierdoor de rente op een lening in Nederland relatief laag is. De risico opslag voor een lening kan worden beperkt door het lagere risico bij het verstrekken van een lening. 

Wanneer is een BKR registratie negatief?

Heb je niet teveel leningen openstaan en betaal je altijd netjes op tijd, dan is de registratie in het register van het BKR geen probleem. Loop je echter betalingsachterstand op, dan is er sprake van een negatieve BKR registratie.

En dit kan problematisch zijn bij het afsluiten van een nieuwe lening. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst een hypotheek afsluiten, dan is een negatieve BKR registratie een belemmering. Een bank zal dan terughoudend zijn om een hypotheek te verstrekken.

Ook voor het aangaan van andere leningen is een negatieve BKR registratie een probleem. Deze zullen doorgaans niet worden verstrekt. Een uitzondering hierop is de minilening, die wel bij een negatieve BKR registratie wordt verstrekt. Bij flitskrediet aanbieders kan je geld lenen zonder BKR toetsing. Daarom heeft een negatieve BKR registratie geen invloed. 

Een negatieve BKR registratie blijft 5 jaar actief

Het is raadzaam om er voor te zorgen dat je geen negatieve BKR registratie oploopt. Een negatieve registratie blijft 5 jaar van kracht. Je ondervindt dus redelijk lang de gevolgen hiervan. En gedurende deze periode ben je voor een lening aangewezen op een minikrediet. En hiervoor betaal je doorgaans een behoorlijk hogere rente dan bij een andere lening. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *