Een andere mogelijkheid van een lening afsluiten naast een minilening of doorlopend krediet is een persoonlijke lening. Op deze pagina vindt u algemene informatie over de kenmerken van een persoonlijke lening.

De eigenschappen van een persoonlijke lening

  • U betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing.
  • Relatief een lage rente.
  • De lening heeft een vaste looptijd.
  • Boetevrije aflossen is beperkt
  • Over het algemeen een maximale duur van 120 maanden.

Gezien de bovengenoemde kenmerken is het bij een persoonlijke lening dus zo dat u precies weet waar u aan toe bent. Dit in tegenstelling tot een doorlopend krediet. Bij dat type lening wordt er gewerkt met een variabele rente. Het hangt af van de renteontwikkeling of dit positief uitvalt of niet. In ieder geval is een stukje zekerheid altijd mooi meegenomen. Persoonlijk betaal liever iets meer dan dat ik een risico neem.

Van de verschillende mogelijkheden is na een hypotheek, de persoonlijke lening de lening met de laagste rente. Het is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan rood staan bij een bank. Op dit moment (november 2018) kom je al rentetarieven tegen van beneden de 4%.

Het verschil met kopen op afbetaling

Een persoonlijke lening vertoont veel gelijkenissen met iets kopen op afbetaling bij een grote uitgave. Hierbij ligt de aflossingstermijn en de te betalen bedragen ook vast.

Veelal wordt er bij koop op afbetaling door de leverancier gebruik gemaakt van een derde partij die de lening verstrekt. In beide gevallen kunt u eenmaal terugbetaalde bedragen niet meer opnemen gedurende de looptijd van de lening. Dit in tegenstelling tot een doorlopend krediet.

Persoonlijk denk ik dat het altijd goed is wanneer je iets op afbetaling wilt kopen, dat je ook kijkt naar wat de rente zou zijn die je zal moeten betalen als jezelf de lening bij een derde partij afsluit. In mijn ervaring zal het niet snel gebeuren dat een dergelijke lening goedkoper uit zal vallen, maar je weet maar nooit.

Nadat de persoonlijke lening is goedgekeurd ontvangt u in het gehele bedrag in een keer op uw betaalrekening. Hoeveel u kunt lenen hangt af van uw persoonlijke verplichtingen en uw inkomen. Heeft u bijvoorbeeld nog andere leningen lopen, zoals bijvoorbeeld een hypotheek, dan zal hier rekening mee worden gehouden bij het bepalen van het maximale leningsbedrag.

Maximale wettelijke rente

In Nederland is er een streng toezicht op kredietverstrekkers en de maximale rente die mag worden berekend. Het maximale bedrag aan rente vergoeding is gelijk aan de maximale wettelijke rente, plus de maximale kredietvergoeding. Deze zijn op dit moment respectievelijk 2% en 12%. Een leningverstrekker mag u dus nooit meer dan 14% rente berekenen.

Een minimale rente is niet vastgesteld. Dit kan een leningverstrekker zelf bepalen.

Looptijden van een persoonlijke lening

De looptijden verschillen en kunnen per kredietverstrekker variëren en ook specifiek worden afgesproken. Op vergelijkingssites wordt er vaak uitgegaan van een minimale looptijd van 60 maanden en een maximale looptijd van 120 maanden.

De rentetarieven die worden berekend worden over het algemeen lager naarmate u een hoger bedrag leent. Dit omdat er voor een kredietverstrekker kosten verbonden zijn aan het afsluiten van een lening. Deze kosten zijn over het algemeen een vast bedrag en worden doorberekend in de rente die wordt berekend. Leent u meer geld dan worden deze kosten als het ware over een grote bedrag uitgesmeerd zodat deze een lagere rente opslag opleveren. Stel dat de kosten 50€ bedragen en u leent 5,000€, dans is dit 1%. Leent u echter 50,000€ dan is dit nog slechts 0,1%.

Het proces van afsluiten van een lening

Bij een persoonlijke lening wordt er gekeken naar uw persoonlijke omstandigheden waarbij u precies weet waar u aan toe bent. De kredietverstrekkers gaan hierbij grondig te werk en zullen bijvoorbeeld vragen naar uw inkomen en ook een BKR check uitvoeren.

Er zijn ook verschillende websites waar u eenvoudig een vergelijking kunt maken tussen verschillende aanbieders via vergelijkers. Deze hebben we op onze website niet beschikbaar, gezien de wetgeving. .