Verschillende soorten leningen. Waarvoor leenden Nederlanders geld in 2018?

Nu 2018 weer voorbij is, is het tijd om een balans op te maken: Hoe verliep 2018 in economisch opzicht? En voor welke bestedingen werden de meeste leningen afgesloten? Wij van beetje geld lenen gingen op onderzoek uit. Veel verschillende soorten leningen werden er afgesloten. Zoals minileningen, de trend op het gebied van makkelijk en snel geld lenen.


Economische groei 2018

2018 was voor de Nederlandse economie een erg goed jaar. De kredietcrisis hebben we achter ons gelaten. Een economische groei van bijna 3% over 2018 bevestigt dat. Het economisch bureau van de ING berekende dat óók in 2019 de groei verder doorzet. Het bedrijfsleven floreert, de banken zijn weer solide en de bouwsector doet het goed. Dit heeft ook een invloed op de verschillende soorten leningen die worden afgesloten.

Al verwacht de bank dat de economische groei iets zal afnemen naar ongeveer 2%. Maar ook dat is nog altijd een flinke groei. In 2018 gaven consumenten veel geld uit. Vaak ook geld dat ze niet hadden. Het aantal leningen dat werd afgesloten bereikte een recordhoogte. We vertellen hieronder waar men de leningen vooral aan besteedde.

Oversluiten van bestaande leningen

In de periode van de eurocrisis waren veel woningeigenaren genoodzaakt om een lening af te sluiten voor het financieren van een restschuld. De waarde van woningen daalde enorm, waardoor er een verschil ontstond tussen de woningprijs en de hypotheek. U kan zich voorstellen dat bij een gedwongen verkoop de restschuld gefinancierd moest worden. Gelukkig is die noodzaak er nauwelijks meer. Wel werden er in 2018 veel 'oversluit leningen' aangevraagd. Consumenten wilden af van te dure leningen en dat was dan ook een belangrijke reden om geld te lenen.

Andere leendoelen in 2018

Naast het oversluiten van leningen naar een goedkopere aanbieder werden er meer autoleningen aangevraagd. Als derde belangrijke leendoel volgt de verbouwing/renovatie aan woningen. Het is zelfs zo dat huiseigenaren in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 12% vaker een lening aanvroegen voor de verbouwing of renovatie van hun woning dan in 2017. U kan als verbouwingslening kiezen voor de persoonlijke lening maar ook uw bestaande hypotheek verhogen.

Auto financieren met persoonlijke lening populair

Van de verschillende soorten leningen is de persoonlijke lening is al jarenlang aan een opmars bezig. Ook in 2018 werd deze leenvorm gebruikt voor grotere aankopen. Als autolening werd deze financiering vaker gebruikt dan het doorlopend krediet. Ook private lease wordt steeds vaker gebruikt voor de aanschaf van auto's.

Hoe zit het met uw koopkracht in 2019?

Volgens het Nibud gaat iedereen er in 2019 op vooruit. Voor werkenden die een modaal inkomen hebben gaat de koopkracht er het meest op vooruit. Doordat de lonen stijgen, bepaalde belastingen worden verlaagd en de verhoging van de heffingskortingen, zullen ook de lagere inkomens er in koopkracht op vooruit gaan.

Bron: Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *