Wat betekent geld lenen kost geld

Wat betekent geld lenen kost geld nu eigenlijk? Je ziet deze reclame uitingen vaak voorbijkomen. 

Rente betalen

Wanneer je geld gaat lenen, dan dien je rente te betalen. Daarnaast dien je ook de lening af te lossen. Rente zijn kosten en aflossen daarentegen niet. Het aflossen van een lening is het teruggeven van iets wat je ook hebt gekregen. Ook als je extra aflossingen gaat doen, dan zijn dit geen kosten. Wel zijn het financiële lasten, die je dient te kunnen opbrengen.

Wat je daarbovenop dient te betalen is de rente en dit zijn de kosten van een lening.

Naast de rente worden er in sommige gevallen nog andere kosten in rekening gebracht. Een bekend voorbeeld op dit gebied, zijn de eventuele kosten van een garantstelling bij het afsluiten van een minilening. Het antwoord op de vraag; wat betekent geld lenen kost geld, kan dus ook betrekking hebben op meer dan alleen de rente die je dient te betalen.

Afsluitprovisie

Een afsluitprovisie mag tegenwoordig niet meer apart in rekening worden gebracht. Dit dient te zijn verwerkt in de rente. Ook is het niet toegestaan om bij het afsluiten van een consumptief krediet, te weten een persoonlijke lening of doorlopend krediet, advieskosten in rekening te brengen. De bemiddelaar voor een lening of krediet dient door de kredietverstrekker te worden betaald.

Wat je wel regelmatig voorbij ziet komen, is dat er bepaalde verzekeringen worden gekoppeld aan een lening. Dergelijke lening dienen ter bescherming, voor het geval er sprake is van inkomensverlies. Voor een dergelijk advies mag er maximaal 500€ in rekening worden gebracht. De autoriteit financiële markten ziet hierop toe.

Dit maakt het voor tussenpersonen erg interessant, om naast een lening ook een verzekering te verkopen. 

Wat betekent geld lenen kost geld advies

Op die manier mogen zij de klant dan advieskosten in rekening brengen en zullen zij een vergoeding ontvangen van de kredietverstrekker, voor het aanbrengen van een klant voor een lening.

Wat kost geld lenen bij de bank?

De rente die een bank in rekening brengt, verschilt van persoon tot persoon. Het risicoprofiel speelt hier een grote rol. Des te lager het risico voor de bank, des te lager de rente zal uitvallen. 

De rente voor een consumptief krediet is historisch laag. Het is al mogelijk om een persoonlijke lening tegen een rente van 3,5% af te sluiten. Dan dien je echter wel de ideale klant te zijn. Indien je niet aan alle criteria voldoet, om voor een dergelijke rente in aanmerking te komen, dan kan de rente oplopen tot net iets boven de 7%.

Inzicht in de totale kosten

Voordat je een lening gaat afsluiten, is het verstandig dat je een goed inzicht hebt in de totale kosten van een lening. Op die manier kan je dan beoordelen, of jouw persoonlijke situatie dusdanig is, dat je deze kosten kunt dragen. Wanneer je een lening afsluit en je hebt hier niet goed over nagedacht, dan zou je later in de financiële problemen terecht kunnen komen. Verantwoord geld lenen voorkomt dat je in een dergelijke situatie terechtkomt.

Een kredietverstrekker heeft daarnaast een zorgplicht. Ga je een lening aanvragen, dan dient de kredietverstrekker jou goed te informeren, over hoeveel rente je betaalt en wat het bedrag is wat je per maand dient te betalen. Je kunt eens een lening berekenen, om te bekijken wat de maandlasten zijn, om zodoende inzicht te krijgen in de kosten van een lening. Hierbij zal je dan ook de slogan, let op geld lenen kost geld weer voorbij zien komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *