Wat kost mijn lening

Geld lenen kost geld Dit is een slogan die je altijd tegenkomt bij leningen. Maar wat kost mijn lening nu eigenlijk?

Rente en aflossing

Hier dien je verschil tussen te maken. Bij het aflossen van de lening geef je als het ware het geld wat je geleend hebt weer terug. Je moet wel betalen, maar het zijn eigenlijk geen kosten. Je geeft exact terug wat je hebt gekregen.

Rentebetalingen zijn daarentegen wel kosten. Dit is het extra geld wat je dient te betalen bovenop het bedrag wat je geleend hebt

Extra kosten

Naast de rente worden er soms nog extra kosten in rekening gebracht. Dit moet je zeker niet vergeten indien je wilt lenen. De meest voorkomende zijn de afsluitprovisie en de kosten voor garantstelling. Ga je de kosten van een lening berekenen, dan dan dien je deze bedragen mee te nemen in de berekening van de totale kosten van een lening.

Effectieve en nominale rente

Deze termen kom je beide tegen bij een lening. De nominale rente is het bedrag wat je daadwerkelijk maandelijks dient over te maken. De effectieve rente houdt er rekening mee dat je maandelijks als het ware vooruit betaalt en dat je hierdoor een stukje rente misloopt op de vooruitbetaalde bedragen.

Wat kost mijn lening nu echt?

Hiervoor dien je alle kosten bij elkaar op te tellen. Laten we dit eens bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Stel je sluit een doorlopend krediet van 5,000€ af,met een rente van 5% en een afsluitprovisie van 1%. Het bedrag los je naar 5 jaar af.

Je zal dan 250€ rente per jaar betalen en daarnaast eenmalig een afsluitprovisie van 50€ In 5 jaar betaal je dus naast de aflossing 1,300€. In dit geval kost de lening van 5,000€ jou 1,300€.

Los je tussentijds extra af op de lening, dan zullen de kosten ook lager worden. Je hoeft immers geen rente meer te betalen over het afgeloste bedrag.

Dit is een eenvoudig voorbeeld. Heb je een persoonlijke lening waarbij je per maand aflost dan is de berekening iets ingewikkelder. Dit omdat je maandelijks aflost en je daardoor minder rente gaat betalen. De afgeloste bedragen zorgen er dan voor dat de lening goedkoper wordt omdat het rentebedrag steeds lager wordt.

De kosten van een minilening

Wil je snel geld lenen in de vorm van een minilening, dan dien je te letten op de kosten van een garantstelling. Er wordt over het algemeen geen afsluitprovisie berekend.

Een grote impact op de kosten van een lening is hier dan ook of je zelf een garantsteller kan regelen of dat je hiervoor iemand dient te betalen. Ga ge geld lenen zonder bkr toetsing, dan is een garantstelling een essentieel onderdeel. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *